Premijer Albanije Edi Rama doputovaće u septembru u zvaničnu posetu Srbiji, saznaje Danas. To će biti prva zvanična poseta visokog albanskog zvaničnika Beogradu, posle čak 70 godina.

Kako Danas saznaje u kabinetu albanskog premijera, poziv predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića za posetu Beogradu stigao je u Tiranu. Preostaje samo da se odredi tačan datum posete koja će se desiti u septembru. Premijer Albanije trebalo je da poseti Beograd pre pola godine, ali je ta poseta odložena nakon raspisivanja vanrednih, martovskih izbora u Srbiji.

Edi Rama biće prvi premijer Albanije koji posećuje Srbiju posle sedam decenija. Poslednji put je u Beogradu bio Enver Hodža 1947. godine, i to kao gost Josipa Broza Tita i ondašnje jugoslovenske federacije.

Kako je nedavno u intervjuu za Danasu izjavio Rama, najznačajnija tema za razgovor sa vlastima u Beogradu jeste posmatranje regiona kao zajedničkog tržišta. „Od toga možemo imati koristi u mnogim poljima, ako uspemo da ga razvijemo u jedinstveno tržište i pre nego što budemo integrisani u EU“, istakao je premijer Albanije.

Navodeći probleme s kojim se može suočiti tokom razgovora, Rama je naveo razlike Beograda i Tirane u vezi sa Kosovom.

„Albanska vlada neće zastupati nekakav paternalistički stav u odnosu na Kosovo. Za nas je Kosovo država ravnopravna sa drugim državama u regionu. U našim razgovorima sa Beogradom, kada se budemo dotakli te teme, mi ćemo insistirati da se Kosovo tretira kao zaseban subjekt, što ono i jeste u suštini. U svakom slučaju, nema razloga da Albanija govori u ime Kosova. Naravno, ima mnogo stvari koje se mogu uvezati u trougao odnosa Tirana-Priština-Beograd, ali će svakako u tom trouglu biti tri posebne države koje vode ravnopravni dijalog. Štaviše, verujem da bi za region bilo bolje ako bi se što više zemalja iz regiona uključilo u što više zajedničkih inicijativa“, zaključio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari