Srbija bi trebalo da zahteva kompenzaciju od Ruske Federacije zbog odustajanja od izgradnje gasovoda Južni tok, ocenjuje za Danas Igor Mirović, potpredsednik Srpske napredne stranke. Kako je istakao za naš list, problem je vrlo jasan i ne bi ga trebalo kriti – Srbija je u gubitku i treba da traži mehanizme za kompenzaciju.

Sa druge strane ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je juče da će Rusija ispuniti sve obaveze koje na energetskom planu ima prema Srbiji za ovu godinu, a da u budućnosti u tom smislu „neće biti problema“, ali uz odgovarajuće ugovore.

„Najpre, istaknimo da je tu reč o problemu između zemalja članica EU i Evropske komisije, s jedne strane, a sa druge strane, Ruske Federacije. Dakle, Srbija je tu kolateralna šteta. Srbija je u gubitku u odnosu na ono što je uložila i na očekivanu dobit od projekta. Zbog toga treba tražiti mehanizme za kompenzaciju“, smatra Mirović.

On ističe da ukoliko definitivno dođe do odustajanja od izgradnje Južnog toka, Srbija bi morala da na sve moguće načine, i diplomatske i poslovne, zahteva od Rusije neku vrstu kompenzacije kroz ulaganja u neke druge sektore po preferencijalnim uslovima koji bi tu štetu mogli da saniraju.

„Države članice EU imaju neke druge mehanizme za privlačenje investicija koje mogu da nadoknade štetu kroz različite fondove EU, a mi tu mogućnost nemamo. Nama ostaje samo da Rusija vidi da smo oštećeni i da pokušamo da u nekim drugim sektorima pod povoljnijim uslovima ulaganjem kapitala nadoknadimo taj gubitak“, smatra potpredsednik SNS.

Naš sagovornik napominje da je sada na potezu Ruska Federacija.

„Rusi moraju da razumeju da je Srbija zaista u projekat Južnog toka ušla na jedan složeniji način, kroz naftno-gasni aranžman, koji traži neku vrstu kompenzacije. Ukoliko se uđe u razgovor za sve to, ukoliko se prihvati ta vrsta argumenta, moći ćemo da kažemo da imamo strategiju za rešavanje ovog problema. Problem je jasan, ne bi trebalo to kriti. Srbija je u izgradnju Južnog toka ušla na odgovoran i principijelan način, uvažavajući i sopstvene interese i interese Rusije, ali i svih zemalja koje su na trasi Južnog toka, i bilo bi prirodno da se pokrenu razgovori o kompenzaciji. To bi i ublažilo negativne reakcije, odnosno radost onih koji kroz gašenje projekta Južnog toka vide potencijal za umanjenje visokih političkih odnosa Srbije i Rusije“, zaključuje Igor Mirović.

Ruski ambasador rekao je juče novinarima u beogradskom Medija centru da će „Rusija poštovati sve svoje obaveze prema Srbiji za ovu godinu“.

„Srbiji se gas u ovom trenutku normalno isporučuje. Napumpano je skladište gasa u Banatskom dvoru. Dakle, za ovu godinu je garantovano snabdevanje Srbije gasom. Za budućnost će biti potrebni odgovarajući ugovori i problema neće biti“, rekao je Čepurin.

Na pitanja o eventualnim kompenzacijama Srbiji zbog obustave Južnog toka, Čepurin je podsetio na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da se svi koji su oštećeni ovakvom odlukom obrate EU. „Zapad je hteo da se obustavi gradnja Južnog toka i to je i dobio. Zašto se sada prebacuje krivica Rusiji“, rekao je Čepurin posle panel diskusije „Od Kosova do Krima: jednostranosti i manipulacije u vezi sa pravom na samoopredeljenje“. On nije rekao da li je odluka o gasovodu Južni tok privremena ili definitivna, naglasivši da će se Putin danas obratiti ruskom parlamentu. „U jednosatnom obraćanju, on će obuhvatiti sva važna pitanja međunarodne politike. Molim vas da na to obratite pažnju“, rekao je Čepurin.

Poštovanje sporazuma

Upitan da li bi Rusija posle zamrzavanja Južnog toka, pristala na reviziju Međudržavnog sporazuma između Srbije i Rusije, Čepurin je odgovorio da će Moskva ispuniti sve što stoji u sporazumu sa Srbijom. „Ne treba da se uvlačimo u spekulacije koje su izmišljene i predstavljaju pokušaj jeftine propagande, a samo sa ciljem da se nanese šteta Srbiji“, rekao je Čepurin i dodao da Rusija nema u svojoj tradiciji praksu da nekoga kompromituje i radi na nečiju štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari