Demokratska stranka je 15 godina vodila državu i učestvovala u raznim vladama. Zbog katastrofalnih rezultata takvog vođstva, voljom građana njima jedino i preostaje da vode vladu u senci. Ono što je dobro je to što tako neće biti u prilici da raspolažu budžetom Srbije. Verujem da će vlada u senci Bojana Pajtića biti najdugovečnija vlada DS, kaže Aleksandar Jovičić, poslanik i predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke. On u razgovoru za Danas obja�njava kakve su šanse da na mestu predsednika IO stranke nasledi Radomira Nikolića, ali i svoj odnos prema socijalistima i opozicionim strankama.

*Hoće li SNS da iskoristi sukob na relaciji SVM-LSV-DS u Vojvodini, kako biste došli do prevremenih izbora u Vojvodini?

– Mi se zalažemo za promenu vlasti u Vojvodini, jer želimo da zaustavimo ekonomsko propadanje te pokrajine. Uzrok očajne ekonomske situacije leži u neodgovornoj vladavini Pajtića, koji svoj trag u Vojvodini ostavlja tako što mostove koji se grade novcem poreskih obveznika potpisuje svojim ličnim imenom. Svima je jasno da stvari moraju pod hitno da se menjaju kako bismo tu pokrajinu vratili u status privrednog motora Srbije.

*Sve češće se spekuliše da ćete Vi, iako nemate iskustva, naslediti Radomira Nikolića na mestu predsednika IO SNS?

– Opis moga posla je da dam sve od sebe za napredak stranke kojoj pripadam sa pozicije na kojoj sam. Funkciju na kojoj sam shvatam isključivo kao odgovornost i svakodnevno radim na tome da opravdam poverenje koje mi je ukazano.

*Da li je tačno da se razmišlja o smeni Radomira Nikolića zbog nedovoljne kontrole funkcionera s duplim primanjima i raspuštanju oko 80 odbora?

– Tačno je to da se u SNS svačiji rad može staviti pod analizu i raspravu. Suština je u tome da postoje univerzalna pravila rada za sve. Spreman sam da ja budem prvi o čijem radu će se raspravljati.

*Podržavate li stav Nebojše Stefanovića da bi trebalo da se preispita ostanak Dačića i SPS u Vladi?

– Vama je valjda poznato kolike su moje „simpatije“ prema SPS.

*Smatrate li da socijalisti nisu dovoljno branili ekonomske poteze Vlade?

– Podstrek za dalji rad je činjenica da nisu bili protiv reformi.

*Branko Ružić, sa kojim ste i sami imali žestoku prepirku, tvrdi da su ministri iz redova SPS nevidljivi zbog Vučićevog modela vlade?

– Koliko je ko vidljiv u javnosti Srbije meri se proporcionalno rezultatima u radu na reformama državnog sistema koje su u toku. U skladu sa tim imamo ''vidljive'' i ''manje vidljive'' ministre i državne funkcionere.

*Kako vam se čini to što se SDP Borisa Tadića i LDP Čedomira Jovanovića nude da uđu u Vladu?

– Verujem da psihologija taj fenomen Tadića i Jovanovića poznaje kao slučaj podeljene ličnosti. Prepodne kritikuju Vladu kojoj bi posle podne da se priključe.

*Kako gledate na inicijativu Borka Stefanovića o formiranju srpske Sirize?

– DS je imala priliku da tokom cele jedne decenije sprovede svoju programsku politiku. Ono što su građani mogli da vide u javnim nastupima Borka Stefanovića, jeste da se jedina promena programa i pomeranje ka politici Sirize ogleda u skidanju kravate u javnim nastupima. Bojim se da to nije dovoljno za doslednu levičarsku politiku.

Stranka je živ organizam

*Ima nagoveštaja da će deo ingerencija sa IO biti prenet na generalni sekretarijat koji bi trebalo da bude osnovan u maju?

– SNS je živ organizam koji se razvija. Uvek smo u potrazi za najboljim mogućim mehanizmom koji će uskladiti rad svih organa stranke. Takve odluke donose odgovarajući organi stranke, tako da ostaje da vreme pokaže kakva će se rešenja izabrati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari