Alister Kembel, savetnik za medije bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, održao je krajem januara predavanje za sve „pi-arove“ ministarstava u Vladi Srbije, potvrđeno je Danasu u Nemanjinoj 11. Kako nam je rečeno, Kembel je bio u Beogradu i održao jedno predavanje kojem su prisustvovali svi zaposleni u ministarstvima koji su zaduženi za komunikaciju sa medijima.


„Predavanje Alistera Kembela odigralo se u okviru programa za unapređenje komunikacije, kako interne, tako i eksterne“, rečeno je našem listu u Vladi Srbije.

Odgovarajući na pitanje o poseti jednog od najpoznatijih i najkontroveznijih spin-doktora na svetu, u Vladi nam je rečeno da svakog meseca ugoste predavače za obuku kadra iz oblasti komunikacija.

„Svakih mesec dana imamo neke goste predavače. Prošlog meseca je to bio Alister Kembel. U decembru je to bio čitav tim nemačkih stručnjaka za komunikacije vladinih institucija. Tokom ovog meseca očekujemo stručnjake iz britanske vlade koji će držati obuku o komunikacijama u procesu pridruženja Evropskoj uniji“, ističu Danasovi sagovornici iz Vlade Srbije.

Na pitanje ko finansira te obuke, odnosno da li se troškovi pokrivaju iz budžeta Republike Srbije, Danasu je rečeno da se projekat finansira „iz fondova Evropske unije, Ujedinjenih Arapskih Emirata…“.

„Oni nam to plaćaju“, ističu u Vladi.

Kao posebno važno naši sagovornici napominju da su kadrovi Vlade Srbije „u obavezi da imaju obuke iz oblasti komunikacija u procesu evropskih integracija“.

Podsetimo, polovinom prošle godine u medijima su se pojavile spekulacije da Vlada Srbije plaća konsultantske usluge ovog spin-majstora, ali je on to za naš list demantovao. Ta informacija se pojavila istovremeno sa vešću da će Toni Bler biti savetnik srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Sedma sila

Domaći mediji, skloni nacionalističkoj retorici, u Kembelu vide jednog od glavnih „neprijatelja Srbije“, koji je vodio propagandni rat tokom bombardovanja 1999. Međutim, svetski mediji ga prepoznaju kao nekoga ko je, tokom mandata Tonija Blera, imao snažan uticaj na medije, vladao iz senke bio u stalnom sukobu i napetom odnosu sa sedmom silom. BBC ga je svojevremeno optužio da je „frizirao“ premijerov izveštaj parlamentu o iračkom oružju, uoči rata u toj državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari