Predsednik Tomislav Nikolić primio je akreditivno pismo novog ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga, koji je tom prilikom izjavio da između dve zemlje postoji „uzajamna podrška za pitanja od ključnih interesa“ i preneo spremnost Pekinga da radi na jačanju bilateralnih odnosa.


„Srbija u ovom trenutku prolazi kroz izuzetno osetljivo razdoblje u svom razvoju i predstoji nam donošenje važnih i složenih odluka u čemu ćemo, siguran sam, imati podršku i razumevanje Kine“, rekao je Nikolić na svečanosti u Palati „Srbija“. On je pritom naveo da bilateralne odnose odlikuje tradicionalno prijateljstvo i strateško partnerstvo, kao i uzajamno poverenje i iskrena podrška u najvažnijim pitanjima. S tim u vezi, Srbija izuzetno ceni principijelni stav Kine o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i da pruža punu podršku politici „jedne Kine“, naglasio je Nikolić.

Predsednik je naglasio da je jedan od osnovnih prioriteta Srbije da obezbedi povoljan i siguran ambijent za poslovanje i privlačenje stranih investicija, u čemu posebno računa na kineske investitore.

Ambasador Li je kazao da dve zemlje veže „duboko tradicionalno prijateljstvo, koje je izdržalo test vremena i postalo još jače“. Ističući da je Srbija „zemlja od ključnog značaja u regionu jugoistočne Evrope“, Li je naveo da, zahvaljujući obostranim naporima, saradnja na velikim infrastrukturnim projektima poput mosta Zemun-Borča, termoelektrane Kostolac i autoputa E763, „uspešno napreduje“.

Kineski ambasador je ocenio da Srbija poslednjih godina „uživa političku stabilnost“ i da je napredovala u evropskim integracijama i unapredila odnose sa susedima. „Kao dobar partner i prijatelj, Kina pozdravlja vaša razvojna dostignuća i iskreno se nada da će Srbija održati jak razvojni trend i igrati još veću ulogu u međunarodnim i regionalnim odnosima“, zaključio je novi kineski ambasador Li Mančang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari