Odnosi Srbije i Amerike mogli bi dodatno da se zakomplikuju zbog odluke vlade u Beogradu da Rade Bulatović postane šef Odeljenja za Pokret nesvrstanih u Ministarstvu spoljnih poslova, jer Vašington ovog bivšeg šefa BIA smatra jednim od najodgovornijih za neometano spaljivanje američke ambasade februara 2008, saznaje Danas iz više pouzdanih diplomatskih izvora.


Amerikanci smatraju da je BIA jedna od institucija tadašnjih državnih struktura Srbije koja je stajala iza napada na Ambasadu SAD i ceo slučaj posmatraju kao politički problem dve zemlje. Vašington smatra da je Bulatović imao informacije da će ambasada biti napadnuta, ali da ništa nije učinio da to spreči.

Takođe, činjenica da je Radovan Karadžić uhapšen u Beogradu odmah nakon odlaska Bulatovića s funkcije u BIA potvrdila je američke sumnje da je bio jedan od povezanih sa skrivanjem najtraženijih haških optuženika. Te sumnje su dodatno pojačane nakon zvanične izjave tužioca Vladimira Vukčevića iz juna 2012. da je bivši šef BIA možda ometao pronalaženje Ratka Mladića.

SVE PO PROPISU

Rade Bulatović, dugogodišnji bliski saradnik Vojislava Koštunice, dobio je državnu funkciju u MSP iako je član Glavnog odbora DSS. Portparol ove opozicione stranke Petar Petković kaže za Danas da je Bulatović „više od 20 godina radio u Ministarstvu, tako da je prirodno da svoj profesionalni angažman nastavi u matičnoj kući”. „Isključivo stručni i profesionalni razlozi, a ne političko i stranačko uverenje, opredelilo je Bulatovića da se vrati na svoje dugogodišnje radno mesto”, ističe portparol DSS.

Marko Đurić, savetnik za spoljnu politiku predsednika Republike Tomislava Nikolića, rekao je za RTS da nije upoznat s „kompletnom kombinatorikom vlade“, podsećajući da je Bulatović ranije radio u MSP. „Dugo je bio karijerni diplomata. Ne znam konkretne radno-pravne aspekte, da li se on vratio u status koji je ranije zamrznuo ili je ponovo zaposlen“, naveo je Đurić.

„ZVUČI CINIČNO“

Podsetimo, odluka da Rade Bulatović dobije funkciju u MSP doneta je u ponedeljak, 5. novembra. Kako Danasovi izvori navode, ova pozicija je najverovatnije samo formalna „priprema“ za njegov odlazak za ambasadora u inostranstvu, „verovatno u nekoj od značajnijih članica Pokreta nesvrstanih“.

Bojan Đurić, član Predsedništva i poslanik LDP, kaže za Danas da „zvuči cinično“ to što Bulatović, kao predstavnik DSS, koja se zalaže za političku neutralnost, vodi sektor za nesvrstane u MSP. „Bojim se da je situacija i da su posledice takvog imenovanja mnogo ozbiljnije, da MSP pod ministrom Ivanom Mrkićem i dalje funkcioniše kao ministarstvo koje se na svaki način trudi da izoluje Srbiju i pokvari njene odnose s najznačajnijim centrima političke moći u međunarodnoj zajednici i da je to još jedno pojačanje izolacionističke politike koju je vodio Vuk Jeremić, politička ličnost koja i sada u suštini diktira i tempo i političko usmerenje i način rada MSP“, ističe Đurić.

PROMENA VLASTI?

Jelena Milić, predsednica Centra za evroatlantske studije, međutim smatra da Bulatovićevo „novo radno mesto“ neće biti kamen spoticanja Srbije i Amerike, jer je upravo on, dok je bio šef BIA, razmenjivao tajne arhive sa američkom obaveštajnom agencijom (CIA). S druge strane, ukazuje Milićeva za Danas, kada se pogleda ko čini državni vrh, nije iznenađenje što je Rade Bulatović dobio poziciju u MSP, „ali sada treba postaviti pitanje da li je to jedan od pokazatelja da će doći do smene vlasti u Beogradu“.

Slučaj Kovačević

Još jedna tema koja bi mogla da utiče na pogoršavanje odnosa Srbije i SAD jeste i Predlog zakona o amnestiji, po kojem bi postojala mogućnost da se Miladin Kovačević oslobodi krivice za nanošenje teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Stajnhaueru 2008. u Bostonu, za šta je osuđen na dve godine i tri meseca zatvora, koje izdržava u somborskom zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari