Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izneće javno svoj stav povodom rezolucije Evropskog parlamenta o osudi govora mržnje Vojislava Šešelja ubrzo nakon njenog usvajanja, saznaje Danas. Kako nam je nezvanično rečeno u vrhu vlasti, Nikolić će se obratiti javnosti u utorak.


Predstavnici parlamentarne opozicije u parlamentu Srbije saglasni su u izjavama za Danas da je neophodno izaći u susret zahtevima EP, odnosno da se državni vrh Srbije ogradi od govora mržnje Vojislava Šešelja. Međutim, vladajuća stranka smatra da za tim nema posebne potrebe, jer se SNS ogradio od Šešelja još 2008. godine. Prema rečima Bojana Pajtića, predsednika DS, Srbija mora javno da se ogradi od ratno-huškačke retorike Haškog optuženika.

„Svakako da državni vrh Srbije mora da se ogradi od takvih izjava zato što rukovodstvo čine upravo njegovi dojučerašnji najbliži saradnici“, kaže Pajtić za Danas.

Isto mišljenje ima Marko Đurišić, poslanik Socijaldemokratske stranke.

„Smatram da državno rukovodstvo treba javno i deklarativno da se ogradi od govora mržnje Vojislava Šešelja, ali i od svakog drugog ko koristi govor mržnje u javnim nastupima. To nije, dakle, vezano samo za Vojislava Šešelja. Loše je što će druge međunarodne institucije, u ovom slučaju Evropski parlament, primetiti da postoji govor mržnje u Srbiji a da naše vlasti ne misle da postoji bilo kakav problem u vezi sa tim“, rekao je za Danas Marko Đurišić.

Međutim, šef poslaničkog kluba SNS smatra da je ograda od Šešelja i njegovog govora mržnje „napravljena još 2008. godine“, aludirajući na datum osnivanja Srpske napredne stranke.

„Mislim da je politika Vojislava Šešelja prevaziđena u prošlosti, a neophodno je da se prvo oni koji su pravili sporazume sa njim ograde od takve politike. To u svakom slučaju nije Vlada Srbije. Srpska vlada vodi reformsku i evropsku politiku i nijedan Šešelj neće nas omesti u takvim namerama“, istakao je za Danas Zoran Babić.

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljaće danas na plenarnoj sednici u Strazburu o rezoluciji o Vojislavu Šešelju, u kojoj će oštro osuditi govor mržnje lidera radikala i pozvati vlasti Srbije da se od njih ograde. „Parlament snažno osuđuje govor mržnje i zapaljive izjave Vojislava Šešelja u kojima se vređaju žrtve ratnih zločina, ohrabruju teritorijalne pretenzije i povećava rizik od destabilizacije jugoistočne Evrope“, piše u nacrtu rezolucije u koji su beogradski mediji imali uvid.

Kako je Danas već izvestio, rezolucija o osudi govora mržnje Vojislava Šešelja dobiće verovatno neophodan broj glasova i biće izglasana u EP, ali neće imati nikakvu obavezujuću snagu prema Srbiji. Prema našim saznanjima od izvora bliskih Evropskom parlamentu, ostaje pitanje koliku će političku štetu ili pritisak da napravi na premijera Srbije Aleksandra Vučića, odnosno Vladu Srbije, iako taj dokument konkretno ne obavezuje državu. Fokus i osnovna svrha ovog dokumenta biće upućivanje zahteva državnom rukovodstvu Srbije da se jasno ogradi od Šešeljevih izjava po povratku iz Haškog tribunala koje se odnose na čestitke „srpskim četnicima dan oslobođenja Vukovara“, kao i na tvrdnje da se on i njegova Srpska radikalna stranka „nikada neće odreći ni jednog pedlja srpske države i da će učiniti sve da Republika Srpska Krajina i srpski Vukovar ponovno budu u sastavu Velike Srbije“.

Hrvatski sabor usvojio deklaraciju

Zagreb – Rezoluciji u EP prethodilo je juče usvajanje slične deklaracije u hrvatskom saboru. Hrvatski parlament je jednoglasno usvojio deklaraciju kojom je osudio puštanje Šešelja. U tekstu se naglašava i obaveza Srbije, kao države kandidata za članstvo u EU, da nedvosmisleno osudi svaki govor mržnje, projekat Velike Srbije i prekrajanje međunarodno priznatih granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari