Predsednici Grčke i Mađarske, šef Evropske komisije, premijer Poljske, ministar spoljnih poslova Kine, a možda i lično predsednik SAD Barak Obama biće sagovornici predsednika Srbije Borisa Tadića u narednih mesec dana, saznaje Danas.


Izgleda da je spoljnopolitički kalendar srpskog predsednika u poslednjem periodu do kraja ispunjen. Podsetimo, dešavanja na regionalnom nivou obeležio je prekjučerašnji trilateralni samit Srbije, BiH i Turske u Karađorđevu. Pre toga, Tadić je u Parizu s kolegom Nikolom Sarkozijem potpisao deklaraciju o strateškom partnerstvu Srbije i Francuske, a Beograd su posetili ruski premijer Vladimir Putin i šef diplomatije Sergej Lavrov.

Još ubrzaniji ritam sledi bar do kraja maja. Kako je Danasu rečeno juče u kabinetu predsednika Republike, Tadić će najpre sutra, 29. aprila biti domaćin predsedniku Grčke Karolasu Papuljasu kako bi zajedno prisustvovali otvaranju rekonstruisane Kule Nebojša na Kalemegdanu.

Odmah posle prvomajskih praznika, tačnije u sredu, 4. maja, Boris Tadić će u Beogradu razgovarati s ministrom inostranih poslova Kine Jangom Đečijem. Dan kasnije, u Srbiju dolazi predsednik Mađarske Pal Šmit, s kojim će takođe imati sastanak. Podsetimo da je Šmit u Beograd trebalo da dođe 16. februara, ali je poseta tada odložena zbog zdravstvenih problema mađarskog predsednika. Već sledećeg dana u srpskoj prestonici boraviće predsednik vlade Poljske Donald Tusk. Teme razgovora sa svim ovim visokim zvaničnicima biće bilateralni odnosi i ekonomska saradnja, rečeno je Danasu u Tadićevom kabinetu.

U poslednjih desetak dana maja u Beograd bi trebalo da doputuje gost iz Brisela od najvećeg značaja, predsednik Evropske komisije, dakle neformalni premijer EU Žoze Manuel Barozo. Očekuje se da će tema sastanaka s predsednikom Tadićem i drugim visokim državnim zvaničnicima biti zalaganje Srbije da do kraja 2011. dobije status kandidata za članstvo i datum početka pregovora o priključenju EU.

Što se tiče poseta inostranstvu, našem listu je u predsednikovom kabinetu rečeno da je u ovom trenutku izvesno da će prisustvovati samitu šefova zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, 27. i 28. maja u Varšavi, gde će domaćin biti predsednik Poljske Branislav Komorovski. Kako je Danas već pisao, ovaj samit bio bi prilika da Tadić ima prvi bilateralni sastanak s predsednikom Amerike Barakom Obamom, koji će boraviti u Varšavi u svojstvu specijalnog gosta. Prema saznanjima našeg lista, u tom cilju poslednjih sedmica traju užurbane diplomatske aktivnosti jer je teško očekivati da će američki predsednik moći da, bez pripreme, odvoji petnaest minuta ili pola sata za susret „u četiri oka“ s bilo kojim liderom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari