Ambasador Srbije u Francuskoj Dušan T. Bataković trebalo bi da dobije jednu od glavnih funkcija u državnom timu za predstojeće razgovore s Prištinom, saznaje Danas. Iako se spekuliše da bi Bataković mogao da bude na čelu beogradskih pregovarača, izvori bliski državnom vrhu nezvanično najavljuju da će on biti jedna od vodećih ličnosti, ali ne i šef tima, za dijalog s Prištinom.


Dušan T. Bataković, istoričar i bivši savetnik predsednika Borisa Tadića, bio je šef pravnog tima Srbije u dvogodišnjem procesu pred Međunarodnim sudom pravde u vezi s legalnošću jednostranog proglašenja nezavisnosti KiM, a prethodno je bio član „beogradskog“ tima u bečkim pregovorima s privremenim institucijama samouprave na Kosovu, u kojima je posredovao specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari.

Prema nezvaničnim informacijama, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton namerava da „srpsko-albanski“ dijalog počne u drugoj polovini oktobra. U diplomatskim krugovima spekuliše se da se Briselu, ali i Beogradu i Prištini, žuri da pregovori počnu pre kosovskih parlamentarnih izbora 2011. i eventualnih prevremenih izbora u Srbiji.

Predsednik Boris Tadić izjavio je novinarima, posle sastanka sa Eštonovom u četvrtak u Njujorku, da su Srbija i Evropske unije „dogovorili mnoge bitne elemente tog dijaloga, ko će ga voditi, na koji način i koje će teme biti“. Tadić je dodao da „nema dileme da će pregovarački timovi biti dominantno sastavljeni od eksperata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari