Sastanak s prvom potpredsednicom Vlade i ministarkom spoljnih poslova Hrvatske protekao je u iskrenoj i prijateljskoj atmosferi, uz razmenu mišljenja dve strane i upoznavanje delegacije Narodne skupštine Srbije sa iskustvima Hrvatske u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Iskustva Hrvatske su, po mišljenju potpredsednice hrvatske vlade, vrlo dragocena za Srbiju zbog „sličnog bekgraunda“, kaže za Danas Ivan Bauer, narodni poslanik Socijaldemokratske partije Srbije, govoreći o dvodnevnom boravku srpskih parlamentaraca u Zagrebu.

  Naš sagovornik ističe da je Hrvatska spremna da pomogne Srbiji na njenom evropskom putu, da Srbija ne bi ponavljala greške koje je pravila Hrvatska. „Po rečima ministarke Pusić, napredak Srbije u evropskim integracijama u najboljem je interesu Hrvatske. Ona je posebno naglasila značajnu ulogu koju je hrvatski Sabor igrao u procesu pregovora Republike Hrvatske sa EU. Uključivanje parlamenta u proces evropskih integracija, pokazalo se, pomaže postizanju konsenzusa vlasti i opozicije o ovom pitanju, samim tim doprinosi rastu podrške ideji pristupanja EU“, navodi on.

Bauer ukazuje i da se potpredsednica hrvatske vlade osvrnula na probleme sa kojim se Hrvatska suočavala u procesu pregovora.

– Prvi problem sa kojim se država kandidat suočava jeste taj što je niko niti tera, niti nagovara da uđe u EU. Zemlja kandidat prvo treba da ispregovara sama sa sobom da li je EU njen cilj, a tek onda se pregovara sa svima ostalima, tj. državama članicama. Takođe, EU ne treba da posmatramo kao neku obećanu zemlju, ni kao rešenje svih naših problema, već kao dobar okvir za stabilnost i prosperitet. Proces pregovora je, sam po sebi, krajnje nepredvidiv i toga moramo da budemo unapred svesni, opominje Vesna Pusić. Za njih je potrebno biti veoma dobro pripremljen, naročito u delu pregovaranja kvota i rokova za ispunjenje jer je to posle nemoguće ispraviti, a cena je visoka – poručuje poslanik SDPS.

Sagovornik Danasa kaže da je hrvatsku zvaničnicu pitao zašto je došlo do zastoja kada je Ugovor o evropskom partnerstvu naše dve zemlje u pitanju i kada možemo da očekujemo potpisivanje ovog sporazuma, podsetivši je da Hrvatska sličan ugovor ima potpisan sa drugim zemljama regiona, a da je zastoj u potpisivanju ovog ugovora sa Srbijom nastao na hrvatskoj strani. „Potpredsednica hrvatske vlade je obećala da će na prvom narednom sastanku sa našim šefom diplomatije, Ivicom Dačićem, pokrenuti to pitanje“, konstatuje Ivan Bauer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari