Interesovanje za Srbiju u Nemačkoj je veliko. Razvoj i promene koji se događaju u Srbiji prate se s pažnjom u Nemačkoj, a redovna je i razmena mišljenja, o čemu svedoče i česte posete predstavnika Nemačke Srbiji, kao i prisutnost nemačkih ustanova u Srbiji, kaže za Danas Norbert Bekman-Dirkes, koji je nedavno postao novi direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji.

Naš sagovornik ističe da je primer dobrih odnosa i očigledno dobra saradnja srpskih i nemačkih državnih organa na srpsko-mađarskoj granici. Upitan da li očekuje da će uskoro biti otvorena prva poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, on navodi da „pripremni razgovori za otvaranje pretpristupnih pregovora sa EU se, koliko ja vidim, intenzivno odvijaju“. O tim pripremama trenutno raspravljaju svi učesnici, i to sa ciljem da konkretni pregovori započnu što pre. Taj proces je vrlo dinamičan, konstatuje direktor KAS.

Odgovarajući na pitanje da li je održivo balansiranje Srbije između EU i Rusije, sagovornik Danasa kaže da Srbija ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, a ti odnosi u sadašnjoj kriznoj situaciji mogu biti značajni za mir. „Jasno izjašnjavanje Srbije i njeno opredeljenje za članstvo u EU zahtevaju takođe i jasno izjašnjavanje o vrednostima i zajedničkoj politici sa EU“, ukazuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari