Odluka Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da usvoje nove ekonomske sankcije Rusiji zbog njene umešanosti u konflikt u Ukrajini dodatno je otežala ionako nezavidnu poziciju Srbije na međunarodnoj sceni, ocenjuju za Danas stručnjaci za spoljnu politiku.

Prema njihovom mišljenju, politika balansiranja Beograda između Zapada i Moskve najverovatnije će ubrzo postati neodrživa.

Bodo Veber, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina, komentariše za Danas da se na primeru „revidirane“ izjave američkog ambasadora Majkla Kirbija jasno vidi da raste pritisak na Srbiju kada je reč o njenoj spoljnoj politici.

„Nakon konačne odluke EU o uvođenju ekonomskih sankcija Rusiji, taj pritisak se sigurno neće smanjiti, ali će, zasad, i Brisel i Vašington ostati na dosadašnjoj liniji prihvatanja balansiranog pristupa vlade premijera Aleksandra Vučića između Zapada i Rusije. Ali bude li došlo do dalje eskalacije konflikta sa Rusijom, Srbija će se naći pred izborom – ili EU ili Rusija. Dakle, Zapad će biti prisiljen da zahteva od Beograda da izabere stranu“, ocenjuje nemački stručnjak za Zapadni Balkan.

Veber izražava bojazan da „u ovom trenutku ni Beograd ni EU ni SAD nemaju rezervnu strategiju za taj slučaj“.

Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske inicijative, navodi za Danas da je sigurno da će Zapad pojačati pritisak na Srbiju jer EU i SAD žele da stvore „što kompaktniji blok“ protiv Rusije.

„Manevarski prostor Srbije se sve više sužava, što su već ukazali, između ostalog, nemački parlamentarci, američki zvaničnici i šefica italijanske diplomatije. Stoga, Zapad će očekivati od Srbije da se jasno izjasni koga podržava, a u ovom trenutku još se ne može reći koga će Beograd izabrati“, ukazuje Popov.

Naš sagovornik ističe da su moguće i duboke podele u vladajućoj koaliciji u Beogradu upravo zbog izbora „ili EU ili Rusija“. „SNS je daleko pragmatičnija od SPS, što pokazuje i negodovanje Moskve na pojedine poteze Beograda u vreme kada je Zorana Mihajlović bila ministarka energetike. S druge strane, socijalisti su bili i ostali jezičak na vagi koji jasno naginje na rusku stranu“, zaključuje Aleksandar Popov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari