Bez razlike da li su „za“ ili „protiv“ posete Edia Rame i u sadašnjim okolnostima, većina političkih predstavnika Srba na KiM procenjuje da će premijer Albanije doći, jer će Beograd popustiti pod pritiskom EU, pre svega Nemačke. Kažu da takav zaključak izvode i iz „spinovanja“ u medijima.

Gradonačelnici srpskih opština na severu KiM u kosovskom sistemu lokalne samouprave održaće konsultacije povodom Ramine posete i oglasiti se zajedničkim saopštenjem, najavio je za Danas Goran Rakić, gradonačelnik severne Mitrovice.

– Do posete će doći, ako se do 22. nešto ne iskomplikuje, jer u Albaniji pristalice velike Albanije prete da mu neće dozvoli da otputuje u Beograd. Komunikacija u regionu je dobrodošla, ali se bojim nepredviđenih incidenata, koji bi mogli da kompromituju posetu za koju u ovakvim okolnostima ne znam da li će pomoći ili odmoći rešavanju problema. To će više biti forma nego sadržina, mada sa Ramom trebalo bi da se razgovara, pre svega, o „Žutoj kući“ i formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, iako mi se čini da Beograd isuviše ćuti o tome – kaže za Danas Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa KiM.

Marko Jakšić, funkcioner DSS na KiM, smatra da je „otkazivanje posete najmanje što bi Vučić trebalo da uradi, ali je problem što premijer nije samostalan u odlučivanju“. Jakšić se ne slaže sa Vučićevom tvit izjavom da „od velike Albanije glavu boli i Evropu i celo čovečanstvo, jer da je tako Albanci ni u snu na to ne bi pomisli, a kamo li radili na tome“. On kaže da je reč o „nemačko-američkom projektu“, a da će Srbi sa KiM izneti svoj sud kad Vučić saopšti odluku o Raminom dolasku.

– Treba imati u vidu situaciju na terenu na KiM posle utakmice u Beogradu – prvi put je zapaljena zastava Srbije u centru Mitrovice, velike tenzije, zabrinutost građana… Vlada treba da pokaže ozbiljnost i donese odluku koja će biti najbolja i za Srbiju i za Srbe na KiM – izjavila je za Danas Ksenija Božović, predsednik SO severna Mitrovica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari