Najava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će prisustvovati vojnoj paradi 9. maja u Moskvi nije u skladu sa proklamovanim proevropskim principima Beograda, komentarišu za Danas nemački stručnjaci za spoljnu politiku. Istovremeno, oni ocenjuju da će „još negativnija poruka“ biti poslata Evropskoj uniji ako Beograd u septembru sprovede u delo plan o održavanju zajedničkih manevara sa Moskvom.


Podsetimo, briselski portal EU obzerver objavio je proteklog vikenda komentar u kojem se ističe da ako EU ne pokaže jaču zainteresovanost za region, Srbija može početi da traži alternativne puteve, a ti putevi vode u Peking i Moskvu. U tom kontekstu konstatovano je da „prirodnija“ alternativa za Srbiju jeste Rusija koja podržava stav Srbije prema Kosovu, a Srbija je jedina država kandidat za članstvo u EU koja nije uvela sankcije Rusiji.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, navodi za Danas da ukoliko srpski predsednik misli da mora da naglasi da Srbija ima razumevanje za „agresivnu ekspanzionističku politiku Rusa“ tako što će prisustvovati vojnoj paradi u Moskvi, time samo potvrđuje „poricanje stvarnosti i svoja antievropska gledišta“.

– Ali ako Srbija uistinu pristane na održavanje vojnih vežbi sa ruskom vojskom, takav korak će imati još veću važnost jer će biti odluka Vlade, odnosno zvanična politika. To će biti protumačeno kao jasna poruka da Srbija podržava aneksiju Krima, te učešće i podršku ruskih vojnika u borbama u istočnoj Ukrajine. Postavlja se, dakle, pitanje da li srpska vlada zbilja prihvata povratak rata na evropski kontinent nakon gorkih iskustava koje je sama Srbija imala tokom devedesetih. Ko će verovati da Srbija želi da ostane neutralna između NATO-a i Rusije kada organizuje zajedničke vojne vežbe sa Rusima – zaključuje Altman.

Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu, kaže za Danas da ne želi da „preuveličava“ predstojeću Nikolićevu posetu Moskvi.

– Obeležavanje godišnjice završetka Drugog svetskog rata je važno i za Rusiju i za Srbiju. Ipak, njegova poseta neće ići u prilog ambicijama Srbije o pridruživanju EU, koje se temelje na prihvatanju značajnih zajedničkih vrednosti i principa Evrope. Rat na istoku Ukrajine i pripajanje Krima kose se sa međunarodnim pravom i predstavljaju humanitarnu katastrofu, što je protiv osnovnih evropskih standarda. Ali ne treba zaboraviti ni da je Putin u oktobru prošle godine primljen u Beogradu kao heroj, da su Nikolić i Putin potpisali sporazum o strateškom partnerstvu i da Srbija još ima sporazum o vojnoj saradnji sa Rusima. Svi ti sporazumi su važeći, uz saglasnost srpske vlade, što je još veći razlog za brigu. Stoga poseta predsednika Nikolića Moskvi ponovo će izazvati negodovanje u prestonicama država Evropske unije, a organizovanje zajedničkih vojnih vežbi sa Rusima poslaće još značajniji negativni signal – smatra naša sagovornica.

Prema mišljenju Dajmelove, činjenica da će se manevri sa Rusima odigrati tokom predsedavanja Srbije OEBS-u je loš znak za čitav OEBS, koji je neutralni posrednik u ukrajinskoj krizi.

Polemika sa Kukanom

Šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Eduard Kukan je tokom nedavne posete Beogradu ocenio da predsednik Nikolić ne bi trebalo da prisustvuje vojnoj paradi u Moskvi. Povodom te izjave Nikolić je konstatovao da je „nepristojno davati savete nekome ko savet nije ni tražio“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari