Nemačka podržava napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, a u tom procesu nema nepoznatih kriterijuma, niti odustajanja od onih koji su poznati, među koje spada i dogovor o odustajanju Beograda od kontrole nad severom Kosova. Ovo je verovatno ključna poruka koju su visoki nemački zvaničnici juče preneli delegaciji Srbije, s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem na čelu, koja boravi u višednevnoj poseti Berlinu.


U delegaciji, koja pokušava da obezbedi podršku Nemačke kako bi Srbija u junu dobila datum početka pregovora o pristupanju EU, su i vicepremijerka Suzana Grubješić i predsednica skupštinskog Odbora za evrointegracije Milica Delević.

„Sve što sam obećao prilikom posete Beogradu mi smo ispunili i pridržali se svega. Želimo da Srbija nastavi put ka EU. Kod kriterijuma neće biti odstupanja, ali ni novih prepreka. Iza perspektive Srbije ne stoji samo nemačka vlada, već i velika većina u Bundestagu, ne postoje kontroverze oko toga između vladajuće koalicije i opozicije. Sada su potrebni dalji koraci u procesu približavanja, a to je otvaranje pregovora Srbije sa EU, što zavisi od ispunjenja kriterijuma“, rekao je šef nemačke diplomatije Gido Vestervele na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem, ističući da će stav Berlina o datumu zavisi od napretka u dijalogu Beograda i Prištine. „Bitno je da se postigne vidljiv i održiv napredak i na osnovu toga ćemo u aprilu proučiti izveštaj Ketrin Ešton o napretku“, kazao je nemački ministar.

Vestervele je naglasio da je Srbija „veoma važna partnerska zemlja“ Nemačkoj i da je važno da dve zemlje tesno sarađuju. Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, ukazao je da je s nemačkog stanovišta važno da se primene principi dobrosusedskih odnosa, suživota i vladavine prava.

Aleksandar Vučić je izjavio da u Berlin nije došao da zahteva datum početka pregovora o članstvu u EU, jer to zavisi od članica Unije, ali da je tu da poruči da su vlasti u Beogradu čvrsto opredeljene za evropske integracije i suštinske reforme i modernizaciju države i društva.

„Srbija želi najbolje moguće odnose i napredak dinamičnih odnosa koje imamo sa Nemačkom i velikim nemačkim narodom. Znamo da to ne znači samo dobijanje podrške, samo lake i lepe stvari, već i ispunjavanje teških obaveza i sprovođenje ne malog broja politički nepopularnih poteza… Sve što je u interesu građana Srbije tražili smo, molili i ukazivali našim nemačkim domaćinima, a odluka je na njima“, rekao je Vučić. Kako je ukazao, Srbija želi da nastavi evropski put, ne zato što je to ideološka dogma vlasti u Beogradu, već zato što je to najbolje za građane Srbije.

Srpska delegacija je juče u Berlinu u popodnevnim satima razgovarala sa članovima Odbora za evropske poslove Bundestaga, a za danas je predviđen sastanak s prvim savetnicima kancelarke Angele Merkel. Radni dan juče su počeli susretom s ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom. Prema saznanjima Danasa, pored podrške naporima Vlade Srbije na poljima dijaloga s Beogradom i reformi, nemački zvaničnici su istakli da je dogovor Beograda i Prištine o severu Kosova, odnosno odustajanje od srpskih političkih, bezbednosnih i pravosudnih institucija, uslov za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari