Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić započeo je juče posetu Iranu sastankom sa šefom iranske diplomatije Muhamedom DŽavadom Zarifom, sa kojim je razgovarao o unapređenju odnosa dve zemlje u svim oblastima, kao i o pitanju Kosova i Metohije. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, šef srpske diplomatije čestitao je iranskom kolegi na postignutom Sporazumu o iranskom nuklearnom programu i izrazio želju za unapređenjem prijateljskih odnosa dve zemlje u svim oblastima.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Dvojica ministara su takođe izrazila interes za intenziviranje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, kao i za organizovanje političkih konsultacija na nivou pomoćnika ministra. Istovremeno, konstatovano je da ekonomska saradnja ima potencijala za dalje unapređenje, te je razmatrana mogućnost organizacije biznis foruma koji bi doprineo razvoju bilateralne saradnje. U septembru će, kako je najavljeno, Srbiju posetiti ekonomska delegacija iz Irana.

Dušan Simeonović, ambasador u penziji i član Foruma za međunarodne odnose, ocenjuje za Danas da postoji duga tradicija dobrih bilateralnih odnosa Srbije i Irana, koja je uspostavljena još u vreme SFRJ.

– Srbija i Iran sarađuju na svim poljima, naročito na ekonomskom planu. Iran je jedan od najsolidnijih i najprosperitetnijih ekonomskih partnera ne samo među islamskim zemljama već i među državama u razvoju, o čemu govori i podatak da nikada nismo imali problem u vezi sa naplaćivanjem projekata na tamošnjem tržištu. Takva privredna saradnja uticala je i na političke odnose, koji su na visokom nivou, što je značajno, budući da je Iran uticajna država na Bliskom istoku i šire. Nakon što su SAD nedavno potpisale sa Teheranom sporazum o korišćenju nuklearne energije otvorena su vrata Srbiji da sarađuje sa Iranom bez bojazni od odijuma Zapada. Najzad, važna je saradnja u oblasti kulture jer je iranski kulturni centar u Srbiji veoma aktivan, a persijska kultura izuzetno bogata – zaključuje Simeonović.

Zahvalnost za KiM

Ministar Dačić zahvalio je na principijelnoj poziciji Irana na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, a iranska strana je istakla da njihovo postavljanje u odnosu na KiM predstavlja jedan od osnovnih principa u spoljnoj politici te zemlje, a to je, kako navode, racionalno postupanje na osnovu međunarodnog prava, saopštio je MSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari