Srbija ne bi dobila ništa da je ušla u sukob sa Evropskom unijom. Podsetiću, Srbija je ta koja želi da se pridruži EU, a ne Unija Srbiji. Odlukom da usaglasi rezoluciju o Kosovu, zvanični Beograd je povukao mudar i jedini ispravan potez – ocenjuje za Danas Tim Džuda, jedan od najcenjenijih zapadnih stručnjaka za Balkan, komentarišući zajednički nastup Beograda i Brisela na nedavnoj sednici Generalne skupštine UN.


Džuda upozorava da mišljenja o tome da bi Srbija trebalo da zbog Kosova odustane od evropskog puta idu u prilog onima koji unutar same EU zastupaju skepticizam u vezi s daljim proširenjem zajednice evropskih zemalja.

– Ponekad ljudi kažu da bi radije videli Srbiju s Kosovom nego Srbiju u EU. A, to je, s druge strane, muzika za one u samoj Uniji koji ne favorizuju njeno brzo proširenje, posle prijema Hrvatske. Oni bi u tom slučaju mogli da kažu, „neka onda Kosovo ostane Srbiji, koja inače nema kontrolu nad 90 odsto teritorije Kosova, a nama takva članica svakako ne treba“. To znači da bi Srbija završila i bez Kosova i bez EU – smatra Džuda.

Upitan šta podrazumevaju najave o ubrzanju evropskih integracija Srbije zbog njenog dogovora oko rezolucije u UN, Tim Džuda kaže: „Ne znam na šta se pozivaju te najave. Ko je uopšte rekao nešto o ubrzavanju procesa evropskih integracija. Jesam li propustio nešto?“

– Ubrzanje evropskih integracija ne piše u rezoluciji o Kosovu, koja je usvojena na Generalnoj skupštini u Njujorku. Ja to tamo nisam imao prilike da pročitam. Ipak, nadam da će dogovor otvoriti put za razmatranje kandidature za članstvo. Zahtev za kandidaturom bi sada mogao da ode korak dalje. To znači da bi Savet ministara spoljnih poslova EU uskoro mogao da donese odluku o prosleđivanju srpske kandidature Evropskoj komisiji – smatra Džuda.

Prema njegovim rečima, tehnički pregovori između Beograda i Prištine, koji se očekuju na osnovu usvojenog teksta rezolucije o Kosovu na GS UN, u sebi neće sadržati ništa iznenađujuće.

– To će biti pregovori u oblasti energije, telekomunikacija, voda, dokumenata poput putnih isprava i slično. Ništa veoma iznenađujuće, ali sve što može, kako i piše rezoluciji, „poboljšati živote ljudi“ – zaključuje Tim Džuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari