– Demokratskoj stranci Srbije preti novi rascep – dvadesetak funkcionera DSS na čelu sa Andrejom Mladenovićem i Borkom Ilićem zatražilo je ovih dana vanrednu izbornu skupštinu sredinom juna na kojoj bi se birao novi lider stranke. To je njihov odgovor na prvobitni stav predsednice DSS Sande Rašković Ivić da funkcioneri DSS treba da napuste vladajuće koaliciju sa naprednjacima u Beogradu, Novom Sadu i većim gradovima Srbije. Nezadovoljni funkcioneri, ali i oni koji podržavaju predsednicu stranke juče u iščekivanju odluke Predsedništva i Glavnog odbora, koji je zakazan za 23. maj, nisu želeli da komentarišu novonastalu situaciju u stranci.

Sukob koji je tinjao dosta dugo između predsednice DSS i predsednika Izvršnog odbora stranke Andreje Mladenovića rasplamsao se tokom rasprave o leks specijalisu za „Beograd na vodi“ koja se vodila u Skupštini Srbije. Rašković Ivić žestoko je kritikovala taj projekat, dok su gradski funkcioneri iz DSS tvrdili da najveći deo projekta predstavlja realizaciju programa DSS iz 2004. godine – čišćenje Savskog amfiteatra i izmeštanje železničke i autobuske stanice. Oni smatraju da ne bi trebalo da se kritikuje „Beograd na vodi“ dok se ne vidi realizacija.

Istovremeno, prema nezvaničnim informacijama, čelnici DSS u Novom Sadu neformalno već pregovaraju o koaliciji u tom gradu sa SNS i u narednom mandatu, dok Sanda Rašković Ivić insistira na jačanju „patriotskog bloka“ sa Dverima i intelektualcima. Argument Sande Rašković Ivić je da ne može na pravi način da se zastupa opoziciona politika, a da se u najvećim gradovima sedi u vlasti s vodećom strankom u državi. S druge strane, suprotstavljeni funkcioneri DSS tvrde da se upravo liderka, u unutarstranačkoj predizbornoj kampanji, zalagala za autonomiju gradskih i opštinskih odbora u odabiru koalicionih partnera. Takođe, navode da su oni u tim gradovima bili i opozicija zajedno sa SNS i da su zajedno oborili vlast DS.

 Niko od nezadovoljnih funkcionera juče nije želeo da priča za Danas, uz standardnu rečenicu „nemam komentar“, dok nam je predsednica DSS Sanda Rašković Ivić rekla da ona ne beži od diskusije na Glavnom  odboru i o sopstvenoj odgovornosti i da je sednicu zakazala za 23. maj i pre nego što je grupa nezadovoljnih izašla sa zahtevima.



 

Ko stoji iza pobune



„Iza pobune nezadovoljnih u DSS stoji zapravo SNS i Aleksandar Vučić, koji žele i našu stranku da stave pod svoj uticaj, i to preko takozvanih Vučićevih zamenika gradonačelnika Mladenovića i Ilića, koji ne žele da se odreknu vlasti i moći koje imaju. To su ljudi koji nemaju nikakav drugi angažman i pozicija funkcionera im je sve, pa odatle i pismo bazi u kome traže smenu predsednice DSS“, kaže za Danas nezvanično sagovornik iz vrha DSS. Prema rečima našeg sagovornika, među nezadovoljnima su i potpredsednik DSS Milenko Jovanov, koji je istovremeno i poslanik u pokrajinskoj skupštini, Dragan Azdejković, član IO DSS i direktor gradskih toplana u Kruševcu, Dragan Daničić, potpredsednik IO DSS, koji je i odbornik u Skupštini Beograda, ali i član nekoliko upravnih odbora.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari