Beograd je pokazao spremnost za kompromis u pregovorima sa Prištinom, stoga Srbija može da računa na podršku Nemačke na svom putu ka Evropskoj uniji, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel, na sinoćnoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Njih dvoje su se obratili novinarima nakon razgovora u „četiri oka“ i saglasili da su bilateralni odnosi Beograda i Berlina sve bolji.


Tokom današnjeg nastavka posete Beogradu planirano je da se Merkel sretne sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i predstavnicima nevladinog sektora. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pokloniće nemačkoj kancelarki Angeli Merkel knjigu „Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije“, rečeno je Danasu u Predsedništvu.

Posle podne bi trebalo da otputuje u BiH, gde će završiti svoju mini balkansku turneju, tokom koje je posetila Tiranu, Beograd i Sarajevo.

Odgovarajući na pitanja novinara, Merkel je primetila da Srbija prethodnih godina nije pokazivala toliku spremnost na kompromis u dijalogu s Kosovom, ali da je sada stanje promenjeno. „Vidimo da trenutno postoji velika spremnost i kompromis sa srpske strane. To ćemo da istaknemo tokom diskusija unutar EU i to ćemo pozitivno oceniti“, rekla je Merkel i dodala da je “pitanje vremena“ kada će biti otvorena prva poglavlja u pregovorima za članstvo.

Nemačka kancelarka je pohvalno govorila i o bilateralnim odnosima, kao i ekonomskim reformama koje sprovodi Vlada Aleksandra Vučića. „Ljudi moraju da stežu kaiš, ali te mere daju prve rezultate, a u tom pravcu idu i procene MMF“, rekla je Merkelova. Naglašavajući evropsku perspektivu regiona, Merkel je podsetila da je svim zemljama Zapadnog Balkana još 2003. poručeno da je EU otvorena za njih. „To je situacija koja ide na obostranu korist, kako za Zapadni Balkan, tako i za EU. U našem interesu je mir na Zapadnom Balkanu, a članstvo u EU to omogućava. Želim da se zahvalim predsedniku Vlade Srbije što je pokrenuo veliki broj inicijativa i podsticao stabilnost u regionu, rekla je Merkelova, dodajući da je za pohvalu i dijalog premijera Srbije i Albanije.

Pozdravljajući kancelarku Merkel, premijer Vučić joj se posebno zahvalio na podršci koju, kao „stub stabilnosti“, pruža Srbiji i regionu. Ističući da su odnosi Beograda i Berlina sve bolji, Vučić je poručio da Srbija od Nemačke ne traži milostinju već pomoć u znanju, “da budemo marljivi kao oni, a da u ekonomji budemo još uspešniji“. U obvraćanju novinarima, Vučić je saopštio da je sa nemačkom kancelarkom razgovarao o tri važne teme: regionalnoj stabilnosti, politici mira i pomirenja, ekonomskim reformama Srbije i evro integracijama.

Na novinarsko pitanje o procesu evrointegracija i uslovima za približavanje EU, Vučić je odgovorio da „što se Nemačke tiče, kada od njih dobijete uslov ili nešto čujete da se oni vrlo precizno toga drže i da su veoma pouzdan partner“. „Voleo bih da su svi pouzdan partner kao što je Nemačka, a trudiću se i daću sve od sebe da Srbija bude bar upola pouzdan partner kao Nemačka“, zaključio je Vučić.

Po konferenciji za medije u čast visoke gošće planirana je večera koju u vili „Bokeljka“ organizuje srpski premijer, a na kojoj će se, prema pisanju medija, služiti isključivo hrana i pića iz Srbije.

Planirano je da na večeri još budu sa srpske strane Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, Dušan Vujović, ministar finansija, Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, Ivica Kojić, šef premijerovog kabineta, Tanja Jović, savetnica za spoljnu politiku, Suzana Vasiljević, savetnica za medije, i Saša Janković, zaštitnik građana, jer će tema razgovora biti i zaštita ljudskih prava, položaj manjina kao i ostale oblasti kojima se ombudsman bavi. Sa nemačke strane na večeri neće biti ministri, već savetnici u kabinetu kancelarke.

Nemačka kancelarka počela je juče mini-turneju posetom Tirani. Nakon svečane ceremonije s albanskim premijerom Edi Ramom razgovarala je oči u oči oko 15 minuta, a onda su počeli razgovori između dve državne delegacije.

Rama je na konferenciji za novinare rekao da je izuzetno zahvalan Nemačkoj za pomoć datu Albaniji. „U ime svih Albanaca hvala na podršci koju vaša zemlja daje našoj zemlji, ali i ujedinjenoj Evropi kao najvažnijoj zajednici vrednosti za naš kontinent“, rekao je Rama. „Mi smo odlučni da se krećemo zajedno sa našim srpskim susedima kroz francusko-nemački plan“, naveo je Rama.

Nemci savetnici

-Naša trgovinska razmena je 3,18 milijardi evra, Nemačka je drugi uvoznik naših proizvoda, a u nemačkim firmama u Srbiji radi 26.000 ljudi, rekao je premijer Vučić, koji u svom kabinetu ima dva savetnika Nemca, koje je „poslala nemačka vlada”.

 

Čemu zidovi pred izbeglicama

Poslednjih meseci Srbija i region suočeni su sa novim problemom zbog priliva desetine hiljada izbeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike, za čije rešavanje im je takođe potrebna pomoć EU i Nemačke. Merkel je poručila da je svesna velikih problema sa kojima se suočavaju zemlje tranzita, kao što su Mađarska, Srbija, Makedonija, ali da zbog talasa izbeglica niko ne bi trebalo da diže zidove. „Trenutni režim koji imamo u Evropi više ne funkcionše. U EU se vodi diskusija o tome, nikog nećemo da ostavimo samog“, obećala je Merkelova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari