Mislim da će Savet EU u decembru prihvatiti mišljenje Evropske komisije i dodeliti Srbiji status kandidata, ali ne i datum početka pregovora za članstvo. Da bi pregovori o pristupanju počeli, potrebno je da vlasti u Beogradu unaprede odnose s Prištinom, i to je napisano u izveštaju EK – kaže za Danas Doris Pak, šefica Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu.


Doris Pak, koja je članica EP ispred nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU), čiji je lider kancelarka Angela Merkel, takođe ističe da „treba imati u vidu da se u izveštaju EK ne navodi da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, već da je potrebno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, poboljšaju odnosi dve strane i implementira ono što je dosad u razgovorima postignuto“.

Kako objašnjava, ukoliko se ispuni ovaj uslov, Srbija bi mogla da dobije datum početka pregovora i pre sledećeg izveštaja Evropske komisije, na primer u leto 2012.

„Kada pregovori za članstvo počnu, ali i pre toga, Srbija će morati da nastavi sa sprovođenjem reformi. Primetno je da i Hrvatska i Crna Gora moraju više da urade u oblasti pravosuđa, što će biti slučaj i sa Srbijom“, ukazuje Doris Pak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari