Vlade Srbije i Italije trebalo bi uskoro da se dogovore o novom datumu održavanja samita dveju zemalja u Beogradu, koji će biti organizovan „u dogledno vreme“, rečeno je Danasu u vladinoj Kancelariji za saradnju s medijima. Drugi samit Srbije i Italije, koji je juče trebalo da se održi u srpskoj prestonici, odložen je na neodređeno vreme, pošto je italijanski premijer Silvio Berluskoni dan ranije otkazao dolazak.


Iako Italiji preti ozbiljna ekonomska kriza, koja bi mogla da zahvati i italijanske investicije u Srbiji, diplomatski odnosi između Rima i Beograda i dalje će biti na veoma zadovoljavajućem nivou, smatraju sagovornici Danasa. Berluskoni je obavestio državne organe Srbije o nemogućnosti da dođe na sastanke s predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem zbog obaveza u parlamentarnoj debati oko glasanja za rebalans budžeta. Kako je prenela italijanska agencija Ansa, Tadić je pokazao puno razumevanje za odlaganje samita zbog političke situacije u Italiji.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, ocenjuje za Danas da otkazivanje Berluskonijeve posete ne treba gledati kao neko „neukusno ili nedolično ponašanje“ italijanskog premijera ili kao negativan ishod za Srbiju, s obzirom na to da se Italija trenutno nalazi u veoma ozbiljnoj političkoj i ekonomskoj situaciji. Prema njegovim rečima, veoma je moguće da se kriza, koja je zahvatila Grčku i Portugal, produbi i u Italiji i zbog toga je opravdan nedolazak Berluskonija u Srbiju.

„Ono što moramo imati u vidu jeste da bi, ukoliko Italija zaista zapadne u dužničku krizu, to imalo direktan uticaj i na Srbiju, jer je ova zemlja naš najveći spoljnotrgovinski partner. To znači da bi kriza zahvatila i Srbiju, posebno autoindustriju, elektroindustriju, ali i druge investicije koje Italija ima u našoj zemlji“, objašnjava Simić. Kako ističe, cela situacija nikako ne bi dovela u pitanje diplomatske odnose dve zemlje, već bi problem nastao u srpskoj ekonomiji.

Seška Stanojlović, spoljnopolitička novinarka, ističe za Danas da je otkazivanje posete italijanskog premijera „ovog puta znatno uverljivije“ nego kada je to učinio u novembru, zbog operacije na levoj ruci. Kako ukazuje, Italija se nalazi u ozbiljnoj ekonomskoj krizi i ne bi trebalo dovoditi u pitanje otkazivanje dolaska u Beograd.

„Dve zemlje imaju dobre bilateralne odnose, koji neće biti poremećeni italijanskom krizom, ali moglo bi se očekivati da Fijat iz Kragujevca oseti težinu teške ekonomske situacije u Italiji. Iako je vlada Silvija Berluskonija priznala nezavisnost Kosova, i mada se nalazi u nezavidnoj situaciji, diplomatske veze Srbije i Italije neće biti prekinute“, navodi Stanojlovićeva.

Poslanici Donjeg doma italijanskog parlamenta trebalo je juče da daju konačnu ocenu vladinog plana štednje, kojim se predviđa ušteda od 40 milijardi evra kako bi se sprečilo da zemlja zapadne u dužničku krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari