Komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju EU Johanes Han preneće sagovornicima prilikom današnje posete Beogradu poruke ohrabrenja, a važna tema razgovora biće i otvaranje prvih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, ocenjuju za Danas stručnjaci za spoljnu politiku.

Naši sagovornici ne očekuju da će Han u ovom trenutku eksplicitno poručiti srpskim zvaničnicima da uvedu sankcije Rusiji.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu i član Upravnog odbora Asocijacije za Jugoistočnu Evropu iz Minhena, kaže za Danas da će komesar Han potvrditi da će pregovaračka poglavlja biti otvorena uskoro ukoliko Beograd pristane da se među njima nađe i poglavlje 35, koje se odnosi na Kosovo.

– Stiče se utisak da će Nemačka istrajati u stavu da je to nužan uslov za otvaranje pregovora o pristupanju Srbije EU. Od Srbije u ovom trenutku neće biti zahtevano da se pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji, ali to pitanje ostaje na agendi, naročito kada se dodatno zaoštri odnosi između EU i Rusije. Brisel sa velikom zabrinutošću prati pokušaje Moskve da upotrebi Srbiju kao Trojanskog konja kako bi produbila jaz između država Zapadnog Balkana i EU kada te zemlje pokušaju da intenziviraju veze sa Unijom. Očigledan dokaz takvih nastojanja jeste uzdržanost Rusije kada se odlučivalo o produženju mandata misije EU u Bosni i Hercegovini – ukazuje Altman.

Sena Marić, istraživačica u Centru za evropske politike, navodi za Danas da ne očekuje da će novi komesar „ići dalje od diplomatskih izjava da Srbija vremenom treba da pokaže promenu u razmišljanju, aludirajući između ostalog na uvođenje sankcija Rusiji“.

– Eventualni eksplicitniji pritisak će pre vršiti zvaničnici pojedinih država članica. S obzirom da predstavlja instituciju koja je u pregovorima o članstvu „pravičan posrednik“ između država kandidata i članica, mislim da će se komesar fokusirati na prenošenje poruka ohrabrenja i promovisanju novog pristupa pregovorima, koji počiva na jedinstvu principa vladavine prava, reforme javne uprave i ekonomskog upravljanja – ističe sagovornica Danasa.

Upitana da li postoji opasnost da će EU blokirati otvaranje prvih poglavlja ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji, Marićeva kaže da ak ako se čita Pregovarački okvir EU za Srbiju, može se zaključiti da pregovori mogu biti blokirani ukoliko dođe do zastoja u oblastima koja se tiču poglavlja 23, 24 i 35.

– Pitanje odnosa sa Rusijom pokriveno je poglavljima 30 (spoljni trgovinski odnosi) i 31 (zajednička spoljna i bezbednosna politika). S obzirom da još nijedno poglavlje nije otvoreno, moguće je da će EU želeti da ovo pitanje nametne upravo pre otvaranja poglavlja, jer nakon toga ne bi trebalo da zbog njega blokira pregovore, ukoliko će dosledno da sprovodi Pregovarački okvir – objašnjava Sena Marić.

Novi evropski komesar će se danas u Beogradu između ostalog susresti sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom države Tomislavom Nikolićem. Posle posete Srbiji on će otputovati u Crnu Goru.

Han: Embargo nije uslov

Han je novinarima u Briselu kazao da nije tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji, dodajući da to pitanje nije povezano sa otvaranjem poglavlja u procesu proširenja. „Nisam tražio da se Srbija pridruži evropskim sankcijama protiv Rusije“, izjavio je on nakon sastanka sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem u sedištu Evropske unije.

Mogerini: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine što pre

Brisel – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je nakon susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem da se nada da će se dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine što pre nastaviti. „Nadam se da će se dijalog na visokom nivou brzo nastaviti, ali EU očekuje da Beograd i Priština u međuvremenu nastave da rade na primeni Briselskog sporazuma”, poručila je Mogerini u saopštenju za medije, izdatom nakon sastanka sa Dačićem prekjuče. Mogerini je navela da je tokom susreta sa Dačićem bilo reči o spoljnoj politici Srbije i da je podvukla potrebu da se ona progresivno uskladi sa spoljnom politikom EU. Mogerini je u saopštenju rekla da je sa Dačićem razgovarala i o predstojećem predsedavanju Srbije u OEBS. „Složili smo se da kriza u Ukrajini predstavlja prvi prioritet i da je treba rešavati u skladu sa osnovnim principima OEBS”, poručila je visoka predstavnica. Mogerini je istakla da podržava proces proširenja EU i navela da taj proces neće biti usporen tokom njenog mandata, uprkos činjenici što nijedna država neće za to vreme postati članica EU. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari