U periodu vanrednog zasedanja parlamenta, u kome se trenutno nalazimo, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ne utvrđuje dnevni red, već može da zakaže sednicu samo na zahtev Vlade ili trećine poslanika, rečeno je Danasu u kabinetu predsednice parlamenta, povodom predloga rezolucije o Srebrenici koju je u četvrtak predala Stranka za demokratsku akciju Sulejmana Ugljanina.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt;

SDA je, podsetimo, u Skupštini Srbije podnela Predlog Rezolucije o Srebrenici kojom se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, kao i svako njegovo poricanje. Predlogom rezolucije predlaže se da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici. Stranka Sulejmana Ugljanina predložila je obavezu razvijanja obrazovnih programa kojim će se budućim generacijama usaditi lekcije koje su izvučene iz prošlih genocida, ratnih zločina, etničkih čišćenja i zločina protiv čovečnosti u cilju sprečavanja da se ponove. Uz predlog teksta SDA je podnela i zahtev da se rezolucija na dnevni red parlamenta stavi po hitnom postupku, kako bi se usvojila do 11. jula.

Ovaj predlog do sada su podržali poslanici LSV, kao i poslanica DS Aida Ćorović, dok šefica poslaničke grupe SPS Dijana Vukomanović ističe za Danas da će se socijalisti o tom pitanju izjašnjavati kada dođe na dnevni red. „Sada je to još u fazi inicijative“, napominje Vukomanovićeva.

Poslanik SDPS Meho Omerović, s druge strane, navodi za Danas da je reč o „čistom politikantskom triku, ko zna kojem po redu, Sulejmana Ugljanina“. On dodaje da SDA svoj predlog rezolucije nije pomenula u skupštini tog dana kada je i premijer odgovarao tri sata na pitanja poslanika, već je tekst predala pred sam kraj radnog vremena.

„Tekst rezolucije nisu podneli ni ostalim poslaničkim grupama na eventualnu podršku. Pošto je predata u vanrednom zasedanju, ona ne može da se nađe na dnevnom redu osim ukoliko to ne traži Vlada Srbije ili makar 84 poslanika. Da je iskrena u toj nameri, SDA bi svoj predlog podnela svim poslanicima u cilju prikupljanja podrške i ušlo bi se onda možda i u legitimnu proceduru“, objašnjava Omerović.

Prema njegovim rečima, cilj ovog dokumenta je „priča radi priče“ i „dodatno ponižavanje žrtava u Srebrenici“ u trenutku kada se približavamo 20. godišnjici tog genocida. „Svi znamo da se u Srebrenici dogodio genocid i osuđujemo. SDA očigledno želi da priča kako ona jedina hoće da osudi taj zločin, a niko drugi neće. Ne treba dodatno komplikovati situaciju“, napominje Omerović.

Upitan za predlog rezolucije o Srebrenici koju su poslanici SDA predali Skupštini, premijer Srbije je rekao da nije upoznat s njenim sadržajem. On je naveo: „Tu znam ko ima većinu. Valjda ne brinem“.

Dan žalosti i Dan sećanja u Novom Pazaru?

Na sednici Skupštine grada Novog Pazara, zakazanoj za danas, gradski odbornici će raspravljati o predlogu da se 11. jul proglasi Danom žalosti i Danom sećanja na nevine žrtve genocida u Srebrenici. Pre dvadesetak dana na zasedanju novopazarskog gradskog parlamenta odbornici opozicione Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) predložili su i usvajanje Rezolucije o Srebrenici, ali se o tome neće raspravljati zbog nedostatka podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari