Sudeći prema prvim reagovanjima na višesatnu radnu posetu ruskog premijera Vladimira Putina Beogradu, najnezadovoljniji su novinari. I srpski i ruski izveštači žale se na uslove za rad, koje su dodatno otežavali kašnjenje, izmene i dopune programa Putinove posete za koji je, prema podacima Informativne službe Vlade Srbije, bilo akreditovano više od 400 novinara, fotoreportera i snimatelja, uključujući i onih 60 koji su došli kao pratnja ruskog premijera.


„Izuzetno loša organizacija i preterane mere bezbednosti srpske strane skoro da su omele izveštavanje medija o poseti premijera Rusije Vladimira Putina Beogradu, ocenila je ruska agencija Itar-Tas, koji naglašava da je Beograd odbio insistiranje ruske strane na „mekšim“ merama bezbednosti.

U Palati Srbije, gde je Putin razgovarao sa srpskim državnim zvaničnicima svi novinari bili su smešteni u jedno od konferencionih sala, koja ni po veličini, a ni po tehničkoj opremljenosti nije odgovarala potrebama izveštača. Mnogi od njih, uglavnom ruski novinari, koji su s Putinom stigli kasnije od srpskih kolega, sedeli su na podu, jer nisu na vreme zauzeli stolice. Iz bezbednosnih razloga kretanje izveštača bilo je ograničeno na tu takozvanu „sobu za medije“ i hodnik s obližnjim toaletom, koji su i novinari i državni zvaničnici koristili za tajne puš-pauze.

Radilo se u zagušljivoj prostoriji, u kojoj je „iz bezbednosnih razloga“ nisu radile ni i internet veze. U konferencionoj sali, kao i u prenos uvodnih obraćanja ruskih i srpskih zvaničnika bilo je problema sa zvukom, a ni prevodioci se nisu najbolje snašli, iako je reč o poseti najvišeg ranga.

Srpski parlamentarci, a pogotovo skupštinski izveštači i juče su bili pod utiskom Putinove posete Skupštini Srbije. Šefovi poslaničkih grupa s oduševljenjem su prepričavali utiske sa sastanka koji je trajao znatno duže od predviđenih 45 minuta. Za razliku od njih, koji su impresionirani sadržajnošću susreta, Putinovom odlučnošću i stavom čoveka koji zna šta su interesi njegove zemlje, srpski novinari juče su mogli samo sa žaljenjem da konstatuju da od posete ruskog premijera nisu videli ama baš ništa.

Zatvoreni tri sata i deset minuta u rashlađenoj, maloj plenarnoj sali, koju je čuvalo brojno obezbeđenje, daleko od zbivanja u skupštinskom holu i mesta sastanka šefova poslaničkih grupa sa ruskim zvaničnikom, mogli su samo preko dva mala video bima da vide pozdravne govore. Zbog mutne slike na ekranu teško su se raspoznavali govornici i njihov raspored sedenja, što je u takvim prilikama važan deo protokola, a ni zvuk iz slušalica nije bio impresivniji .

Srpskim novinarima u parlamentu bio je dozvoljen samo odlazak do toaleta, dok su ruski novinari su mogli da prođu i tamo gde je domaćim bilo strogo zabranjeno. Oni su novinarima preporučili da pogledaju i stenografske beleške. Tokom jučerašnje potrage za tim beleškama, rečeno nam je da ni jedan domaći stenograf nije prisustvovao sastanku, da nema pisanih tragova i da je razgovor beležila samo ruska stenografkinja. Iako su pojedini šefovi poslaničkih grupa ubeđeni su da je taj istorijski sastanak sniman, ni oni, a ni novinari nisu mogli da za to dobiju potvrdu .

Dvorski fotograf

– Za želju Vladimira Putina da ga tokom posete Beogradu fotografiše ovdašnji čuveni foto majstor „Žika slika“, kako Danas nezvanično saznaje, njegovi zvanični domaćini u državnom vrhu Srbije nisu imali dovoljno razumevanja. Putin se u sredu uveče, ipak, našao pred objektivom Miroslava Đurića – „Žike slike“ kada se u Svetosavskom hramu sreo sa prinčevskim parom Karađorđević, jer je reč o fotografu Kraljevskog doma Karađorđević. Prema saznanjima Danasa, Putin je obećao finansijsku pomoć za završetak unutrašnjih radova na Svetosavskom hramu o čemu je, između ostalog, razgovarao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i patrijarhom srpskim Irinejem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari