Premijeri Srbije i Crne Gore Ivica Dačić i Milo Đukanović izrazili su juče zadovoljstvo zbog uzlazne linije odnosa dveju država, ističući na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija da će se Beograd i Podgorica međusobno ubrzavati na putu ka članstvu u EU.

Dačić je naglasio da mu je velika čast što je Đukanović posetio Beograd, a to pokazuje da je politički dijalog na izuzetno visokom nivou.

„Želimo najtešnju moguću saradnju i nemamo nikakve skrivene namere u odnosu na Crnu Goru – ni po pitanju njene državnosti, ni u odnosu na budućnost. Potrebno je da se relaksira neprirodna situacija u kojoj su odnosi između Srbije i Crne Gore bili opterećeni nepotrebnim pitanjima koja su bila u suprotnosti sa zajedničkim raspoloženjem naroda“, poručio je srpski premijer.

Dačić je ocenio da osim istorijskog nasleđa, dve države treba da povezuju i zajednički interesi, što podrazumeva i da one treba međusobno da se pomažu na putu ka članstvu u EU, zbog čega je sa Đukanovićem juče potpisao Sporazum o saradnji Vlade Crne Gore i Vlade Srbije u evropskim integracijama. „Naša bliskost treba da bude podstaknuta i zajedničkim nastupom na trećim tržištima, privlačenju investitora i radu na zajedničkim projektima“, ukazao je Dačić. On je naglasio da sve o čemu je juče razgovarao sa Đukanovićem, kao i ono o čemu su razgovarali tokom njegove ranije posete Podgorici, „jeste od istorijske važnosti za dve države i dva naroda“.

Crnogorski premijer je istakao da mu je zadovoljstvo što je u poseti „prijateljskoj Srbiji“, ocenivši da u odnosima dveju država ne postoji nijedan ozbiljan problem, a pogotovo što nema nečega nalik nerešivom problemu.

„Osim onoga što nas vezuje iz istorije, vezuju nas i vrednosti koje delimo i zajednički ciljevi – da Crna Gora i Srbija budu deo ujedinjene evropske porodice, što zahteva realizaciju zahtevnih reformi. Ove generacije političara pokazuju odgovornost prema onome što je istorijsko nasleđe“, poručio je Đukanović.

Prema mišljenju Đukanovića, Srbija i Crna Gora su pokazale veliku zrelost kada su se razdvojile u državno-pravnom smislu, jer su sačuvale sopstvenu i regionalnu bezbednost, što je primer koji ne zaostaje za češko-slovačkim odnosima. „Upravo ta sposobnost nas danas čini respektabilnim učesnicima procesa evrointegracija“, naveo je crnogorski premijer.

Đukanović je precizirao da je značajno mesto u njegovim razgovorima sa srpskim zvaničnicima imala ekonomska saradnja, kao i unapređenje regionalne saradnje. „Očekujem da Crna Gora postane u narednim godinama jedna od najdinamičnijih ekonomskih destinacija. Vrata Crne Gore otvorena su za investicije iz Srbije i saradnju u svim oblastima, a posebno u domenu proizvodnje hrane koja je definisana kao prioritetna šansa“, rekao je premijer Crne Gore.

Tokom dvodnevne posete Beogradu, prve od marta 2003, predsednik crnogorske vlade sastao se i sa prvim vicepremijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem. Đukanović je, takođe, položio venac na spomen-ploču u dvorištu Vlade Srbije, a pre toga i posetio grob tragično stradalog premijera Zorana Đinđića. Na traci na vencu piše: „Zoranu Đinđiću, prvom demokratskom premijeru Srbije, mom dragom prijatelju, Milo Đukanović, predsednik Vlade Crne Gore“.

„Nećemo da vežbamo inaćenje“

Premijer Dačić je rekao da smatra da je odluka Podgorice da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova bila pogrešna, ali da Srbija nema nameru da se zbog toga inati s Crnom Gorom. „Ako smo normalizovali odnose sa svim zapadnim državama koje su priznale nezavisnost Kosova i koje su bile promoteri i sponzori te nezavisnosti, nećemo valjda sa Crnom Gorom da vežbamo inaćenje. Smatramo da je to bila greška, ali je i greška naših rukovodstava što nisu predlagala rešenja“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari