Srbi sa severa Kosova i Metohije veći deo jučerašnjeg dana proveli su čekajući da im predstavnici Vlade Srbije Goran Bogdanović i Borislav Stefanović saopšte detalje preksinoćnih pregovora s odlazećim komandantom Kfora nemačkim generalom Erhardom Bilerom.

Uprkos najavama da će se srpski pregovarači sastati sa predsednicima srpskih opština na severu tokom prepodneva, razgovori su počeli tek u 17 sati. Stefanović i Bogdanović trebalo bi da se obrate i Srbima na barikadama, koje su juče obišli lokalni zvaničnici.

– Očekujemo konkretne informacije od naših pregovarača. Zamolio bih vas da ostanete na barikadama. Ako ne dođe do konkretnog dogovora, moramo biti obazrivi i ostati jedinstveni u cilju ostvarenja naših zahteva. Biler je rekao da ovde sede kriminalci. Ja mu poručujem da ovde stoji odlučan narod, opredeljen za ostanak i mirnu borbu, koji nikada neće prihvatiti kosovske institucije, carinu i „Rosu“ – poručio je juče načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković u Rudarima.

General Biler izjavio je juče popodne u Prištini da su dve strane blizu rešenja za krizu na severu Kosova i da će rezultati biti uskoro vidljivi. On nije mogao da govori o detaljima razgovora s predstavnicima Prištine i Beograda. Naglasio je da „nije u poziciji da pregovara, ali može da bude posrednik i iznosi predloge kako bi situacija ostala pod kontrolom, što je u interesu i Kosova i Srbije“, prenosi Radio KiM.

Kako Danas nezvanično saznaje, general Biler je preksinoć promenio zahteve. Za sada nema preciznijih informacija u čemu je spor, mada se pre poslednjeg sastanka u bazi Kfora kod Leposavića spekulisalo da je jedno od spornih mesta i nacionalni sastav pogranične službe u kojoj bi, osim Srba i Albanaca, trebalo da budu i pripadnici Euleksa, tvrde izvori Danasa. Pojedini mediji spekulišu da je do zastoja u pregovorima došlo zbog zahteva Kfora da preko Jarinja i Brnjaka prelaze samo „humanitarni“ kamioni.

Za sada nema ni nagoveštaja o povlačenju srpskih barikada, na čemu insistiraju Kfor i Priština. To je, kako tvrde izvori Danasa, prekjuče na sednici skupštine četiri srpske opštine bila jedina tačka nacrta dogovora sa Kforom o kojoj se raspravljalo. Odbornici je nisu prihvatili. U državnom vrhu nezvanično tvrde da Kfor nije ovaj vikend postavio kao rok za uklanjanje barikada, ali strahuju da će Priština pojačati pritisak na Srbe u centralnom KiM.

Prištinski dnevnik Zeri juče je objavio deset uslova Vlade Kosova, koje Kfor treba da prihvati i ostvari u razgovorima sa predstavnicima Beograda. Kosovki premijer Hašim Tači tvrdi da se general Biler saglasio sa tim zahtevima. Prema pisanju Zerija, Priština traži deblokadu puteva na severu Kosova, da prelazi ostanu zatvoreni za prolaz robe iz centralne Srbije, uz posebna pravila za humanitarnu pomoć, odgovornost Kfora za prelaze, kontrolu i utvrđivanje identiteta svih ljudi i vozila koja ulaze na Kosovo, kao i zatvaranje svih neregistrovanih prolaza između Kosova i ostatka Srbije.

Srbi su i juče bili na barikadama u selima Zupče i Rudare, kao i na prilazu Jarinju kod Leposavića. Osim u Rudarima, gde je nemoguće brzo ukloniti barikade, dozvoljavali su prolaz Kforovih konvoja sa hranom, vodom i gorivom. U Predsedništvu Srbije našem listu juče je rečeno da za sada ne mogu da odgovore na pitanje kada će predsednik Boris Tadić primiti delegaciju Srba sa severa KiM, što je jedan od zahteva skupštine četiri srpske opštine. Evropska komisija dodelila je Kosovu opremu vrednu 1,1 milion evra za unapređenje granične policije.

SLS može da utiče na Tačijevu vladu?

Poslanik Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković kaže za Danas da srpski ministri u Tačijevoj vladi mogu da utiču na rešavanje krize na severu KiM. „ Srbi i Albanci mogu da se sporazumeju o koegzistenciji, zbog čega srpski poslanici treba da ostanu u parlamentu i da se čuje njihov glas. U Vladi Kosova, koja u dobrom delu zavisi od SLS, situacije je drugačija. SLS može ostanak u vladi Hašima Tačija da uslovi ispunjenjem zahteva koje zastupaju predstavnici Vlade Srbije u pregovorima na severu KiM“, objašnjava Rada Trajković. U SLS Danasu je rečeno da je ova stranka osudila odluku kosovske vlade o akciji specijalaca i nije glasala za skupštinsku rezoluciju o severu Kosova, ali zbog odsustva stranačkih funkcionera niko nije mogao da komentariše poziv na napuštanje kosovskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari