Poraz lidera DS Borisa Tadića na predsedničkim izborima ne predstavlja potres, pošto će Srbija najverovatnije dobiti novu vladu starih koalicionih partnera, od koje se može očekivati slična politika, ocenjuje ugledni londonski Ekonomist.

„Ako novu vladu budu vodili DS i SPS, što deluje verovatno, od Srbije možemo očekivati uglavnom isto. Tadićev gubitak predsedničke funkcije je lični gubitak i gubitak za DS, ali teško da je politički potres za Srbiju ili region“, navodi Ekonomist. U tekstu „Bivši nacionalista svrgnuo Tadića“ navodi se da je SNS „prihvatila proevropski stav, s politikom koja se praktično ne razaznaje od politike DS-a“.

„Na kraju krajeva, Dačić, bliski saradnik Tadića u skoroj prošlosti, bio je portparol Slobodana Miloševića tokom ratnih godina, a jedan od njegovih koalicionih partnera je Jedinstvena Srbija, čiji je lider bio bliski saradnik Arkana, ozloglašenog paravojnog lidera za vreme rata“, podseća se u članku.

Nemački „Frankfurter rundšau“ piše da „ostatak Evrope ne mora da brine zbog pobede Tomislava Nikolića“ i da njegov izbor „pre potvrđuje da se Srbija nalazi na solidnom putu ka EU, jer tek s promenama evropski kurs postaje stabilan i trajan“. List ocenjuje da „ono što kod Nikolića zabrinjava nije nedostatak dobre volje, nego nedostatak kompetentnosti“.

„Zidojče cajtung“ naziva Nikolića „čovekom sa maskom“ i navodi da novi predsednik „u novije vreme možda zvuči umereno“. „Ali on do sada nije pružio dokaz da je demokrata koji veruje u pravnu državu. Njegova retorika je umerenija, on ne traži više stvaranje velikosrpske države. Ali Nikolić, koji se od ultranacionaliste pretvorio u glasnog proevropskog reklamera, još se nije ubedljivo distancirao od mračne prošlosti Srbije“, piše uticajni nemački list.

„Srbija je u prvom krugu izbora glasala za status kvo, a u drugom za promene“, konstatuje slovenački dnevnik Delo. List dodaje da su u drugom izbornom krugu birači „kaznili“ demokrate na čelu s Tadićem za loše prilike u privredi i zbog opšteg uverenja da je država „do guše upala u korupciju“.

Prema Delu, pobednik predsedničkih izbora Tomislav Nikolić „srpskom stanovništvu još nije ponudio recept koji bi ojačao domaću valutu, sprečio povratak inflacije ili smanjio nezaposlenost“, tako da će „vreme pokazati da li su Srbi pucali u vlastito koleno ili ne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari