– Predavanju bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, održanom u sredu u Klubu poslanika na Dedinju, prisustvovali su samo ministri, kao i njihovi saradnici, koje je u Vladu Srbije postavila Srpska napredna stranka, dok predstavnici socijalista i lider SDPS i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić nisu bili pozvani, saznaje Danas od izvora u Nemanjinoj 11.

Lajić je potvrdio za naš list da nije bio na Blerovom predavanju, dok od ministara iz redova SPS Ivice Dačića, Aleksandra Antića i Snežane Bogosavljević Bošković juče nismo dobili komentar. Odgovor o tome zašto nisu svi članovi vlade pozvani na predavanje nismo dobili ni u kabinetu premijera Aleksandra Vučića.

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je juče da razgovor ministara sa bivšim premijerom Velike Britanije Tonijem Blerom u Beogradu nije bio tajni i da on nije bio angažovan kao savetnik uz nadoknadu. „Ja sam potpuno sigurna da nije zato što je ovo bio zaista razgovor uz kafu“, rekla je Mihajlovićeva.

Razgovarano je, kako je objasnila, o tome kako sve vlade na ovom svetu imaju ozbiljan problem i često ta godina bude izgubljena. Zato je, Mihajlovićeva je dodala, na sastanku sa Blerom najviše bilo reči o tome da srpska vlada prvu godinu nije izgubila već je donela reformske zakone, napravila aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i sada kreće u kapitalne investicije.

Mihajlovićeva je navela da Bler nije jedini čovek sa kojim srpska vlada razmenjuje iskustva o reformskim procesima s tim što su ti nekada pod reflektorima, a nekada bez njih. Dodala je i da će vlada nastaviti da vodi razgovore o iskustvima drugih država u socijalnim reformama, reformama zdravstva i ekonomije. Primetivši da je taj sastanak izazvao razne reakcije pre svega opozicije, Mihajlovićeva je ukazala da „trenutno ne postoji nikakva razlika između Bojana Pajtića i Vjerice Radete“ i poručila da to zapravo pokazuje da je „SNS jedina stranka koja otvara vrata Srbije“.

– Gospodin Bler ima dosta iskustva i Vlada Srbije bez svake sumnje može da ima koristi od onoga što će joj on govoriti, navodi za Danas Tim Džuda, dugogodišnji dopisnik londonskog Ekonomista za Zapadni Balkan, komentarišući aktuelne aktivnosti nekadašnjeg britanskog premijera u Beogradu. Ipak, naš sagovornik ističe da imajući u vidu „istoriju Blerovog angažovanja“ u Srbiji, ostaje da se vidi kakav će biti njegov učinak.

– Nije sigurno da li će koristi koje budu ostvarene njegovim savetima na duži rok odneti prevagu nad negativnim komentarima koje je Vlada Srbija dobila zbog Blerovog angažovanja, smatra Džuda.

Podsetimo, Vlade Srbije potvrdila je nedavno da je angažovala pre nekoliko meseci firmu Tonija Blera da formira kabinet premijera Srbije, i da se to finansira iz međudržavnog ugovora sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U okviru ovog projekta, predavanje pi-arovima Vlade Srbije održao je krajem januara Blerov savetnik za medije Alister Kembel. Prekjuče je pak Bler održao jednosatno predavanje pojedinim ministrima u Tolstojevoj 2 na Dedinju, na temu političkog delovanja i medija.

Mihajlović: I Širak je bio gost

Na pitanje da prokomentariše to što je Bler nekad pozivao na bombardovanje Srbije zbog Kosova, Zorana Mihajlović je juče odgovorila da su to činili i drugi političari, pa i bivši predsednik Francuske Žak Širak, ali da to nije smetalo da on 2001. bude „prvi gost u Srbiji“. „Ne mislim da je loše da razgovaramo sa svima i smatram da je pogrešno da Srbija stalno ima neprijatelje ili prijatelje. Mi smo kao zemlja otvoreni i ceo svet nas tako prihvata i mislim da je to prednost“, naglasila je potpredsednica vlade.

Goati: O kojoj sumi je reč?

Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati rekao je novinarima da Vlada Srbije po Poslovniku ima pravo da angažuje savetnike, ali da javnost mora da zna za koju je oblast taj savetnik angažovan, kao i za koju sumu. Kako je rekao, to nije držana tajna. On je pozvao novinare da postave to pitanje vladi i ukoliko ga ne dobiju, da se obrate Povereniku za informacije od javnog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari