Bivši specijalni Koordinator Pakta stabilnosti i nekadašnji direktor nemačke medijske grupacije VAC Bodo Hombah je prebacio nekadašnjem srpskom predsedniku Borisu Tadiću odgovornost za „torpediranje poslova“ VAC-a u Srbiji i i izjavio da je uveren da će srpski premijer Aleksandar Vućić do kraja dovesti započeti proces policijske istrage, kada je reč o kupovini medija.

„Kupovina Novosti bila je neuspeh. Ja sam, međutim, ubeđen da će srpski premijer Vučić policijsku istragu kojoj je dao impuls i koju ja podržavam, voditi do kraja i da će prevaranti biti uhapšeni“, rekao je Hombah u intervjuu za nemački nedeljnik Horizont.

 

Hombah je, naime, optužio Tadića za „torpediranje poslova VAC-a“ u Srbiji. „Boris Tadić, koji je jedno vreme za zapadu važio kao nosilac nade, dopustio je u Srbiji da oligarsi sa odgovornim u kartelskoj službi 'igraju' zajedno, kako bi VAC grupu torpedirali u njenim poslovima“, naglasio je Hombah.

Hombah je, inače, pre pet godina uputio pismo tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem je saopštio je da se ta kompanija, koja je imala udele u Novostima, Politici i Dnevniku, povlači iz Srbije. Hombah je tada Tadića zamolio „da pomogne VAC grupi, kako bi njen izlazak propratili državni organi i službe u skladu sa zakonom i na fer način“, pošto je kompanija bila žrtva „nezapamćene medijske kampanje i javne klevete“.

Tadić, sada lider opozicione SDS, kao i njegovi saradnici za odnose sa medijima nisu juče odgovarali na poruke i pozive Danasa sa pitanjem da prokomentarišu optužbe Boda Hombaha. Međutim, Tadić je juče, govoreći o političkim prilikama u zemlji za elektronske medije, istakao da bi povratak snažne opozicione opcije značio i povratak demokratije u Srbiju. On je naveo da njegova SDS već dogovorila saradnju sa Strankom Zelenih i pokretom Zapadna Srbija, da bi uskoro trebalo i sa Narodnim pokretom, a sa su toku razgovori sa LDP.

On je medijima istakao da niko, osim premijera Aleksandra Vučića, ne zna koji će izbori biti raspisani, a da odgovor jednim delom leži i u Vučićevom motivu da ima još „apsolutniju vlast“. „Politika ove vlade nije usmerena na demokratsku borbu političkih opcija, već isključivo na kalkulisanje trenutka kada izborima mogu dodatno da učvrste i produže vlast. Upravo zbog toga sam i uputio poziv istinski opozicionim strankama da se udruže oko SDS“, smatra Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari