Nakon rekonstrukcije pokrajinske vlasti, Bojan Pajtić bi mogao da ostane premijer Vojvodine, ocenjuje u razgovoru za Danas Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine.

Pastor se ispostavio kao glavni pregovarač za formiranje buduće vlasti u Vojvodini, nakon razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, polovinom avgusta.

– Formalni razgovori na osnovu kojih bi onda trebalo da izvučemo neku definitivnu pouku i zaključak još nisu počeli. Planiram da ti razgovoru počnu sredinom septembra.

Koliko će ti razgovori trajati? Priča u vezi sa rekonstrukcijom vlasti u Vojvodini traje već nekoliko meseci bez ikakvih rezultata.

– Jako je teško da izgovaram rečenice u vezi sa rokovima iza kojih mogu posle da stanem. Voleo bih da ti razgovori budu okončani veoma brzo. Nije mi namera da se mrcvarim, ili da se tema razvlači, jer mislim da sve to već dovoljno dugo traje. Učiniću maksimalan napor da se ti razgovori okončaju u jednom, ili najviše dva daha.

Kako sada stvari stoje, od vaše ideje o vladi širokog konsenzusa nema ništa. DS je isključiv po tom pitanju, neće saradnju sa SNS.

– Sada izgleda stvar tako da nije naročito neka velika šansa da se napravi ta vlada širokog konsenzusa. Ali, nezavisno od toga, mislim da je to racionalna realnost i ja ću insistirati da se o toj racionalnoj realnosti razgovara. Vidim da postoje legitimni stranački interesi koji zaklanjaju tu racionalnost i koji vode priču u neku stranačku ostrašćenost, u smislu ko koga voli ili ne voli, ili ko sa kim može, ili ne može. Međutim, takav doživljaj politike nas je doveo u situaciju u kojoj se nalazimo. Bilo bi dobro da se smire strasti, da se vidi šta ćemo da radimo prekosutra. Ako se ovako nastavi, proteći će i ovih godinu, ili godinu i po dana, i ništa nećemo uraditi.

Ko će biti premijer u vlasti u koju će ući i SNS?

– Ne mogu da vam dam odgovor na to pitanje, ne zato što ne želim, već zato što ne znam, jer niko nije takve razgovore još vodio. Ni u jednom momentu to nije bio predmet razgovora. Ni ko će dati premijera, ni bilo šta drugo. Može sadašnji premijer da ostane. Iz tog razloga bi trebalo smiriti strasti i početi racionalno razgovarati.

SNS i LSV bi pristali da Bojan Pajtić ostane premijer?

– Rekao sam vam, ne postoji nijedno uslovljavanje, ni ko bi trebalo da bude, ni ko ne sme da bude premijer.

Zašto se rešavanje tih suštinskih stvari, o kojima govorite, poput zakona o finansiranju, nadležnostima, vezuje za privremenu vladu, zašto se ne raspišu izbori, ili zašto se to sada ne radi?

– Potrebna je koncentraciona vlada jer su se promenile okolnosti. Ova pitanja mogu se rešavati samo saradnjom republičkog i pokrajinskog nivoa. Pokazalo se da ovako kako sada funkcioniše, ova pitanja ne dolaze u fazu rešavanja. Ako je bilo moguće da se dogovorimo oko usvajanja Statuta, zašto ne bismo mogli i ovo sve ostalo tako da rešimo. Reč je o pitanjima koja su još manje politički obojena u odnosu na Statut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari