– Na pomolu je novi opozicioni savez – lideri LDP i SDS Čedomir Jovanović i Boris Tadić razgovaraju o tesnoj saradnji, saznaje Danas u opozicionim krugovima. Razgovori su već u odmakloj fazi i njihov ishod biće vrlo brzo objavljen, kada će i druge opozicione stranke slične programske orijentacije biti pozvane da se uključe. Tadić je inače na sednici Glavnog odbora prošle sedmice najavio da je SDS spremna da bude stožer okupljanja „nove opozicije“.

Kako preciziraju naši izvori, nije reč o klasičnoj koaliciji, nego o savezu koji bi podrazumevao čvršći nivo saradnje. Takvu ideju je LDP lansirala kada je vlast preuzela SNS, a po kojoj su klasične koalicije prevaziđene. Za uspešnu političku borbu, tvrdili su liberali, potrebni su drugačiji oblici udruživanja opozicionih snaga. Prema saznanjima Danasa, dva lidera Jovanović i Tadić, dogovaraju i zajednički program, koji bi takođe uskoro trebalo da bude predstavljen javnosti.



 

Konstantin Samofalov, portparol Socijaldemokratske stranke, potvrdio je juče za Danas da SDS izvesno vreme pregovara sa LDP o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima. „Mi izvršavamo ono što smo dogovorili na sednici našeg Glavnog odbora, a plan je da SDS bude pijemont za objedinjenje opozicije, odnosno onih stranaka koje dele naš vrednosti poredak, ali i ideje oko strateške vizije razvoja Srbije. U tom smislu mi smo tokom leta imali razgovore sa nekim strankama koji su pretočeni u sporazume sa Zelenima Srbije, sa Pokretom Zapadna Srbija i Narodnim pokretom Srbije. Nastavljamo i razgovore sa LDP o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima i oko dogovora oko političke platforme koju ćemo ponuditi građanima Srbije kako bismo dali zajednički odgovor na ponuđene probleme“, ističe Samofalov.

Na pitanje da li to znači da će SDS i LDP na izbore izaći sa jednom izbornom listom, portparol SDS kaže da se razgovori pre svega vode o političkoj platformi, ali da će bliži detalji razgovora biti saopšteni u narednim danima. Samofalov napominje i da LDP nije jedina stranka sa kojom u ovom trenutku razgovaraju, već da paralelno teku razgovori i sa nekim drugim strankama koje dele vrednosti za koje se zalaže SDS.

I u LDP potvrđuju da razgovaraju sa SDS. „Sa Borisom Tadićem smo razgovarali nekoliko puta i relativno smo blizu dogovora. Mi već godinama pokušavamo da napravimo jednu širu građansku platformu koja prevazilazi bilo koju partiju i koja bi mogla bolje da odgovori na potrebu da se na našoj strani političkog spektra uspostavi snaga koja će biti kontrateža svemu onome što bi Srbiju htelo da vrati nazad, jedna snaga koja bi krčila evropski put, otvarala teme i nudila rešenja kao što smo uvek i radili. Takvu platformu pokušali smo da napravimo 2012. kroz Preokret, pa 2013. u pregovorima sa DS, ali tada jednostavno nije bilo razumevanja za našu politiku, ni za oblik organizovanja koji smo nudili. Danas su stvari drugačije u toliko što je samo naša politika preživela, ista kakva je bila otkad LDP postoji, jedan zarez u njoj nismo morali da menjamo“, kaže za Danas Jovan Najdenov, portparol LDP.

On se osvrće i na snagu partija, rečima da je potrebno stići do organizacije „koja nije politički zbeg za prelaženje cenzusa“. „Moramo stići do organizacije koja će pokupiti svaki atom snage ljudi koji razmišljaju kao mi, svaku organizaciju i svakog čoveka, moramo iza sebe ostaviti sujete, naučiti iz grešaka i uraditi sve što mora da se uradi da bismo u politiku vratili onaj deo društva bez kojeg će svaka reforma Srbije biti nemoguća, a politički život će izgledati kao ulična tuča ili kao loš TV program“, ukazuje Najdenov.

Stanković: Borba za cenzus



Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže za Danas da taj koalicioni dogovor između LDP i SDS nije nemoguć i da bi on bio napravljen iz potrebe i jedne i druge stranke da opstanu na političkoj sceni. „Njihov prelazak cenzusa zavisiće, međutim, od mnogih faktora, programa koji će ponuditi, datuma raspisivanja izbora, ali i vrste izbora. Ne bi bilo iznenađenje ni da pređu cenzus, ali ni da ga ne pređu. Rejting je varijabilna stvar, a te dve partije su nekada imale zvezdane trenutke na našoj političkoj sceni“, kaže Vuk Stanković.

 



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari