Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u sredu sa predsedavajućim i članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem u Beogradu. Svečani doček zakazan je ispred Palate Srbije, nakon čega će biti održani razgovori dveju strana. Podsetimo, Vučić je pozvao prošle sedmice članove Predsedništva BiH da posete Srbiju kako bi se relaksirali odnosi nakon incidenta u Potočarima na komemoraciji žrtvama u Srebrenici, kada je grupa ljudi Vučića gađala kamenjem.

Bivši šef diplomatije Srbije i SRJ Vladislav Jovanović komentariše za Danas da dolazak tročlanog Predsedništva BiH predstavlja prvi i neizbežan korak u procesu „lečenja“ rane koje se pojavila zbog incidenata i neugodnih dešavanja u vezi sa obeležavanjem pokolja u Srebrenici, ali da to „neće biti događaj od koga se mogu očekivati neke nagle i velike pozitivne promene“.

– Reč je o „početnom saniranju terena“, dok bi tek drugi, treći sastanak na vrhu mogao da dovede do većih rezultata. Odnosi između Beograda i Sarajeva su jako ozbiljno narušeni i nije u pitanju lični osećaj premijera Vučića već i poniženje Srbije koje je izazvano incidentom na komemoraciji u Potočarima. S druge strane, svi pozitivni znaci u pravcu jačanja međusobnog poverenja koji su se u prethodnom periodu pojavljivali odjednom su dospeli pod znak pitanja. Pokazalo se, naime, da su odnosi Beograda i Sarajeva u priličnoj meri trusni. Takođe, ispostavilo se da nije učinjeno dovoljno na poboljšanju situacije – konstatuje on.

Jovanović ističe da imajući u vidu činjenicu da je nedavno načinjen ozbiljan korak unazad biće potrebno izvesno vreme da stvari ponovo krenu u obećavajućem pravcu, kao što je bio slučaj u proteklih nekoliko godina.

– U ovom trenutku nezahvalno je davati ozbiljnije prognoze kada je reč o srpsko-bosanskim odnosima, ali ne treba priželjkivati veliki iskorak. Nesumnjivo, neophodna je prva „intervencija“ nakon narušavanja odnosa između Srbije i BiH, da li „medicinsko-politička“ ili „medicinsko psihološka“ nije bitno, ali nužno je vratiti stvari na pređašnji kolosek. To je u interesu i obavezujuće je i za jednu i za drugu stranu, kao i za region i međunarodnu zajednicu u celosti. Potrebno je da se situacija vrati na nivo dobrosusedske i plodotvorne saradnje, a susreti na vrhu predstavljaju način za ostvarenje takvog cilja – zaključuje Vladislav Jovanović.



 

Čović: Nova šansa



Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je juče da posetu tri člana Predsedništva Beogradu treba iskoristiti kao novu šansu i iskorak da se realno sagledaju problemi iz prošlosti. „Jedna stranica se mora zatvoriti. Postoje druge institucije koje treba da se bave prošlošću, a mi treba da se bavimo realnim životom“, rekao je on. Čović je kazao da bi uskoro trebalo da bude realizovana i poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini.

 

Ministar policije zamolio građane za gostoprimstvo



Povodom dolaska članova Predsedništva BiH, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je u ime Vlade zamolio građane da tokom posete pokažu tradicionalno srpsko gostoprimstvo. „Članovi Predsedništva BiH su gosti naše države i naše Vlade i tokom njihovog boravka želimo da pokažemo maksimalno poštovanje i sve ono što Srbija i Beograd mogu da ponude svojim gostima. MUP će preduzeti sve neophodne mere i aktivnosti kako bi sve proteklo u apsolutnom redu i miru“, naveo je Stefanović.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari