Nema razloga da verujem, a na osnovu podataka koje sam dobio, da se haški optuženik Ratko Mladić nalazi van Srbije. To je utisak koji dele i moji sagovornici – rekao je juče glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc na konferenciji za novinare u Specijalnom sudu u Beogradu. Prema njegovim rečima, veoma detaljno se analizira šta je urađeno u vezi sa potragom za haškim beguncima, kao i zašto još nisu uhapšeni.

Glavni tužilac Haškog tribunala će izveštaj o saradnji Srbije saopštiti pred SB UN u Njujorku 18. juna. Moguće je da će 14. juna, u neformalnom razgovoru u Briselu, u okviru zasedanja Saveta ministara EU, informisati ministre spoljnih poslova 27 zemalja članica o tom izveštaju, kako bi oni potom zauzeli stav prema početku ratifikacije SSP-a sa Srbijom. Poseta, koju je završio sinoć, razgovorom s predsednikom Borisom Tadićem, njegova je redovna aktivnost uoči takođe redovnog polugodišnjeg izveštaja.

Serž Bramerc je juče u Beogradu istakao da ne može biti alternative hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao i da od nadležnih službi u Srbiji očekuje da učine sve u praktičnom smislu kako bi oni bili privedeni pravdi, a od političara da ih podrže u tom poslu.

Prema njegovim rečima, Tribunal već duže vreme ima dobru saradnju sa Srbijom, ali da još ne može da saopšti punu kvalitativnu ocenu te saradnje.

– Koristim sve svoje sastanke sa operativnim službama i političarima insistirajući na hapšenju Mladića i Hadžića – izjavio je Bramerc. On je dodao da je pripremanje izveštaja stalan proces, kao i da je do njegove finalizacije preostalo još dve nedelje.

Govoreći o donošenju Deklaracije o Srebrenici u Narodnoj skupštini, Bramerc je rekao da taj gest vlasti Srbije neće biti pomenut u njegovom narednom izveštaju Savetu bezbednosti.

– To nije nešto što ću pomenuti u izveštaju o saradnji, jer to je politička izjava. Naravno, Deklaracija je korak u dobrom smeru, ali nadam se da je načinjen zbog budućnosti Srbije i njenog naroda, a ne zbog Haškog tribunala – naveo je tužilac.

Bramerc je rekao i da je haško tužilaštvo zatražilo od suda proširenje optužnice protiv Mladića za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. On je objasnio da je reč o izmenama i dopunama koje su utvrđene na osnovu sudske prakse Tribunala, kao i činjenica koje su u proteklom periodu izašle na videlo. Kako je najavio, te izmene i dopune biće poznate javnosti kasnije ove nedelje.

Serž Bramerc se juče sastao i s predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem. Bramerc je rekao da je s njima razgovarao o pitanjima iz oblasti u kojima saradnja funkcioniše dobro, ali i onim gde ta saradnja „ne funkcioniše dobro“ o čemu će, kako je rekao, više reči biti na predstojećem skupu na Brionima.

Mirko Cvetković je, posle sastanka, saopštio da je Srbija u potpunosti posvećena saradnji s Hagom i izrazio očekivanje da će Bramerc u predstojećem izveštaju UN imati razloga da pozitivno izvesti o naporima Beograda na ostvarivanju pune saradnje. Rasim Ljajić je rekao da je u razgovoru ocenjeno da se saradnja Srbije i haškog tužilaštva u oblasti dostavljanja dokumentacije, ostvarivanja uvida u arhive državnih organa, oslobađanja svedoka dužnosti čuvanja tajne i svim drugim tehničkim aspektima, odvija kontinuirano, profesionalno i bez ikakvih poteškoća. „Postoji potpuno međusobno poverenje između Srbije i Tužilaštva“, saopštio je Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari