Nema razloga da verujem, a na osnovu podataka koje sam dobio, da se haški optuženik Ratko Mladić, nalazi van Srbije – rekao je danas glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.


– To je utisak koji dele i moji sagovornici – naglasio je Bramerc na konferenciji za novinare u Specijanom sudu. Prema njegovim rečima, veoma detaljno se analizira šta je urađeno u vezi sa potragom za haškim beguncima, kao i zašto još nisu uhapšeni.

Glavni tužilac je istakao da ne može biti alternative hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao i da od nadležnih službi u Srbiji očekuje da učine sve u praktičnom smislu kako bi oni bili privedeni pravdi, a od političara da ih podrže u tom poslu.

Prema njegovim rečima, Tribunal već duže vreme ima dobru saradnju sa Srbijom, ali da još ne može da da punu kvalitativnu ocenu.

– Koristim sve svoje sastanke sa operativnim službama i političarima insistirajući na njihovom hapšenju – izjavio je Bramerc. On je dodao da je pripremanje izveštaja stalan proces, kao i da je do njegove finalizacije preostalo još dve nedelje.

Govoreći o donošenju Deklaracije o Srebrenici u Narodnoj skupštini, Bramerc je rekao da taj gest vlasti Srbije neće biti pomenut u narednom izveštaju Savetu bezbednosti UN, koji će biti podnet u junu.

– To nije nešto što ću pomenuti u izveštaju o saradnji, jer to je politička izjava. Naravno, to je korak u dobrom smeru, ali nadam se da je on učinjen zbog budućnosti Srbije i njenog naroda, a ne zbog Haškog tribunala – naveo je tužilac.

Bramerc je rekao i da je Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo proširenje optužnice protiv Mladića za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. On je objasnio da je reč o izmenama i dopunama koje su utvrđene na osnovu sudske prakse Haškog tribunala, kao i činjenica koje su u proteklom periodu izašle na videlo. Kako je najavio, te izmene i dopune biće poznate javnosti kasnije ove nedelje. Reč je zahtevu koji sadrži 11 tačaka koje se odnose na genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, dodao je on, a konkretno se misli na etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini, genocid u Srebrenici, opsadu Sarajeva i uzimanje pripadnika UN za taoce.

Bramerc u Beogradu boravi u redovnoj posetu u okviru pripreme izveštaja o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom koji će Savetu bezbednosti biti podnet juna ove godine.

Bramerc se juče sastao sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem, ali i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Bramerc je rekao da je sa svojim sagovornicima u Beogradu razgovarao o pitanjima iz oblasti u kojima saradnja funkcikoniše dobro, ali i onim gde ta saradnja ne funkcioniše dobro o čemu će, kako je rekao, više reči biti na predstojećem skupu na Brionima.

– Bilo je reči i o projektu koji imamo sa institucijama Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije koji se odnosi na tužioce za vezu. Smatramo da je ovaj projekat veoma uspešan i tražili smo od Evropske komisije da ga i finansijski podrži – rekao je Bramerc.

 

Odlična saradnja

U razgovoru Bramerca sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasimom Ljajićem ocenjeno je da se saradnja Srbije i Tužilaštva u oblasti dostavljanja dokumentacije, ostvarivanja uvida u arhive državnih organa, oslobađanja svedoka dužnosti čuvanja tajne i svim drugim tehničkim aspektima, odvija kontinuirano, profesionalno i bez ikakvih poteškoća, saopštio je Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom. Dodaje se da nema nijednog zahteva Tužilaštva na koji nije odgovoreno u predviđenom roku ili na odgovarajući način. Stav Nacionalnog saveta je da postoji odlična saradnja sa Tužilaštvom Tribunala, ističe se u saopštenju i dodaje se da postoji potpuno međusobno poverenje između Srbije i Tužilaštva.

Cvetković: Potpuna posvećenost

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je juče posle sastanka sa Bramercom da je Srbija u potpunosti posvećena saradnji s Haškim tribunalom. On je izrazio očekivanje da će Bramerc u predstojećem izveštaju UN imati razloga da pozitivno izvesti o naporima Srbije na ostvarivanju pune saradnje. U saopštenju Vlade Srbije, navodi se da je dosadašnji stepen saradnje jasan dokaz da su Vlada i njeni nadležni organi u potpunosti posvećeni punoj saradnji s Tribunalom i da se kontinuirano preduzimaju svi mogući napori kako bi preostala dvojica okrivljenih bila privedena pravdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari