Sve političke opcije koje pretenduju da promovišu socijaldemokratske i levičarske vrednosti moraju da znaju da jedino Socijalistička partija Srbije može da ih okupi. To govorim isključivo na osnovu zdrave logike i legitimiteta pola miliona građana Srbije koji daju podršku SPS-u. Uostalom, to je naša istorijska odgovornost, i šansa koju ćemo ili iskoristiti, ili propustiti. Sve ostale srodne političke opcije su naravno dobrodošle, kaže u razgovoru za Danas Branko Ružić, funkcioner i poslanik SPS i dodaje će „iskorak SPS nakon 9. kongresa sigurno dovesti do borbe i za milioniti glas na sledećim izborima, kako bi se što lakše tim legitimitetom izborili za socijalno pravedno društvo.

Zar SPS nije izdao interese levice onog trenutka kada je glasao za neoliberalni Zakon o radu  za smanjenje plata I penzija? Analitičari tvrde da u vašu retoriku veruju još neuke narodne mase?

– U ovom slučaju se ne radi o bilo kakvoj izdaji, već o realpolitici i nepopularnim merama koje je Vlada Srbije bila primorana da povuče kako bi se reforme sprovele u delo. Bolje je govoriti istinu nego biti demagog. Mi smo strateški partner koalicije koju predvodi SNS i koja je osvojila impozantan broj glasova na prethodnim izborima, upravo na insistiranju na reformama. Ukoliko se nama spočitava „izdaja“, onda bi zluradi mogli da optuže Vulinovu ili SDPS Ljajića za „veleizdaju“ jer su deo koalicije koju predvodi SNS. Po toj logici onda ima mnogo „neukih“ birača u Srbiji. Nasuprot toj tezi smatram da su naši građani vrlo svesni situacije u kojoj svi članovi Vlade nose zajedničku odgovornost.Može li levica ruku pod ruku sa Dušanom Bajatovićem  koji mesečno inkasira oko 20 000 evra?

– Sa jedne strane, Bajatović ostvaruje ta zakonita, ali enormno visoka primanja shodno menadžerskoj funkciji koju obavlja. Na drugoj strani, on ogroman deo tih sredstava usmerava u humanitarne svrhe i time pokazuje solidarnost. Na osnovu toga pozvao bih i ostale koji ostvaruju visoke zarade da prate njegov primer i da donekle ublaže taj gorak ukus socijalne nepravde koju građani osećaju kada pročitaju tako nešto.Osim  vas i Borko Stefanović iz DS želi da harmonizuje levicu, po ugledu na grčku Sirizu?

– Nisam sklon olakom uvozu revolucionarnih ideja koje na kratki rok mogu doneti politički poen, ali dugoročno, svakako nisu realistične u našem drustvenom, političkom i ekonomskom ambijentu.

SPS nije uspeo da se svrsta ni u Socijalističku interancionalu?


– Prioritetno je uvažiti činjenicu da je pola miliona građana prepoznalo koaliciju „Ivica Dacic-SPS-PUPS-JS“ kao levicu, i to u ambijentu tzv „političkog cunamija“ predvođenog SNS-om. Tu činjenicu uvažavaju kako u Socijalističkoj internacionali, tako i u Partiji evropskih socijalista i Progresivnoj alijansi. Rešavanje našeg statusa je u proceduri koja ponekada birokratski predugo traje, a nailazi se i na prepreke nekih domaćih „lidera“ kojima je preostala nažalost samo ta međunarodna legitimacija, jer su poverenje građana Srbije izgubili.

Nešto više od mesec dana ostalo je do rekonstrukcije vlade Srbije. Verujete li da ćete ostati deo i te reformisane vlade, uprkos čestim varnicama na relaciji SNS-SPS?




– Smatram da će kvalifikovanu odluku o tome doneti upravo premijer Vučić koji je i pozvao SPS da učestvuje u njegovoj Vladi kako bi zajedno delili breme odgovornosti.Ima dosta pretendenata koji se otvoreno nude Vučiću (LDP, SDS)

– To je takođe pitanje za premijera Vučića, ali mislim da su odgovor u više navrata dali i neki od najviših funkcionera SNS-a.Zorana Mihajlović tvrdi da su vaši ministri poprilično nevidljivi i bez rezultata?

– Delimično mogu da se složim sa tezom da su bili nevidljivi, ali rezultate postižu i opravdavaju poverenje građana. „Nevidljivost“ nije do njihove nemoći ili nerada, već do modela medijske prezentacije rada Vlade premijera Vučića u javnosti. Taj model se umnogome razlikuje u odnosu na prethodne Vlade.Već dva meseca SPS, osim predsednika stranke i GO nema drugo rukovodstvo. Stiče se utisak da ste pomalo “obezglavljeni”?

–  Ne možemo biti „obezglavljeni“ kada imamo izabranog predsednika. Takođe, i jedan od najvažnijih organa, statutarna komisija je konstituisana i uveliko funkcioniše. Najvažnije je da ovaj dogovoreni vakuum period ni na koji način ne ugrožava vitalne funkcije naše partije. Naravno, zaokruživanje rukovodstva u punom kapacitetu je nešto što nam predstoji.Zašto toliko traje Dačićevo procenjivanje budućeg najužeg rukovodstva SPS?

– Kao mudar političar, odluke donosi brzo, ali ne brzopleto, i bira pogodan trenutak u kome će predložiti tim koji će se suočavati sa izazovima koji predstoje u našem političkom delovanju zbog okolnosti koje su podložne promenama. Siguran sam da je na „slatkim“, a ne na nekim drugim mukama prilikom kadrovskih kombinatorika na osnovu predloga članstva.

Spekuliše se da potencijalni  kandidati za potpredsednike SPS, posvađani čekaju Dačićevu odluku?

– SPS je jedna velika, harmonična porodica i koliko god možda neki želeli da ti „sukobi“ postoje, njih nema ni u fragmentima.Ali i sami ste oko legalizacije prostitucije ušli u sukob sa Vukomanovićevom?

– Nikada nisu postojali sukobi, to me zasmejava.Stav sam izneo i pridržavam ga se, smatrajući da je to samo jedan od fenomena pred kojim kvazipuritanci zabijaju glavu u pesak ili olako dočekaju na nož ideje koje imaju mnogo širi društveni značaj.Verujete li da će Dačić kada bude birao zamenike imati na umu da ste vi i Antić dobili ogromnu podršku članstva?

– Mnogo je važnije stvoriti tim koji će napraviti istorijski iskorak SPS-a i osvojiti i taj „milioniti glas“ o kome je i Dačić govorio na Kongresu. Uveren sam da će upravo iz tog razloga on voditi računa, koji je to kadrovski potencijal koga članstvo želi u rukovodstvu i ko može da ponese tu odgovornost za budućnost.Kada će Dačić da se oprosti od nekih članova i funkcionera SPS?

– Nama nije ideja da se opraštamo sa bilo kim već da okupljamo nove. Članstvo kao vrhovni arbitar igra veoma važnu ulogu u našoj partij i tu činjenicu uvažava i sam predsednik Dačić. Tako da će dosadašnji doprinos svih biti vrednovan na pravi način i shodno tome svako će imati svoju ulogu.

 

Izostali kod Blera zbog obaveza

Zašto ministri iz SPS nisu išli na razgovor sa Blerom?– To je pitanje za ministre. Koliko znam Dačić je bio u SAD. A ministri Snežana Bogosavljević Bošković i Aleksandar Antić su takođe imali ranije preuzete i zakazane službene obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari