Vlasnik firme Tonija Blera „Tony Blair Associates“, koju je Vlada Srbije angažovala na poslu formiranja kabineta premijera Aleksandra Vučića, jeste šeik Abdulah bin Zajed, ministar spoljnih poslova UAE, koji je rođeni brat Muhameda bin Zajeda, princa prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je veza preko koje UAE finansira usluge konsultantske kuće bivšeg britanskog premijera za pomoć u formiranju stručnih timova u okviru kabineta premijera Vučića, saznaje Danas od izvora bliskih vrhu vlasti.

Kako je Danas već izvestio, projekat primenjivanja modela rada kabineta premijera organizacije „Tony Blair Associates“, koji funkcioniše pomoću „delivery unit“, odnosno osoba ili timova koji su zaduženi za ispunjavanje ciljeva u različitim oblastima i za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima – deo je paketa međudržavnog sporazuma koji su Srbija i UAE potpisali pre dve godine. Imajući u vidu da je reč o međudržavnom sporazumu, tvrde u Nemanjinoj 11, za ovu vrstu usluge nije bilo potrebe raspisivati javni poziv ili tender.

Podsetimo, tada prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić potpisao je, u februaru 2013. godine, u Abu Dabiju, sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulah bin Zajedom ugovor o uzajamnoj zaštiti investicija. Potpisani su i Zajednička izjava o uspostavljanju strateškog partnerstva, Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, kao i osnova za sve ugovore – Sporazum o međudržavnoj saradnji.

„To nije ništa plaćeno, nije ništa otkupljeno od Tonija Blera, to je jednostavno dobra praksa koja se upotrebljava u našem slučaju. Na osnovu prakse koju je Toni Bler imao, odnosno njegovog iskustva dok je obavljao funkciju premijera, sada se formira premijerov kabinet“, ističu za Danas u Vladi Srbije.

Naši sagovornici navode da ni predavanje Alistera Kembela, savetnika za medije bivšeg britanskog premijera, nije ništa koštalo Vladu Srbije.

„I njegovo predavanje je u okviru tog projekta – delivery unit. Mi tražimo stručnjake da nam pomognu u edukaciji. To je jedan normalan proces“, kažu u Vladi.

Predavanje Alistera Kembela, savetnika za medije Tonija Blera, pi-arovima u Vladi Srbije održano je krajem januara.

Vujović: Da se uključe domaći stručnjaci

„Tony Blair Associates radi po modelu prodžekt menadžmenta. Oni to zovu delivery unit, sa ciljem da budu orijentisani ka ostvarenju cilja. U svim našim prethodnim analizama kada smo imali zadatak da radimo komunikacijske strategije za razna tela, ministarstva, agencije Vlade Srbije, zaključili smo da je jedan od najznačajnijih problema loše rukovođenje komunikacijama, a još više mala ili nikakva koordinacija komunikacijskih aktivnosti. Čim je više vladinih tela, ministarstava uključeno u aktivnosti, tada je dobar način da se sve to organizuje putem delivery unit, tj. da se formiraju timovi koji vode i realizuju pojedine projekte. Ipak, bio je red da se angažuju eksperti koji postoje ovde u regionu, posebno oni koji su se dokazali u tim poslovima ne samo ovde, već i u okruženju“, ističe za Danas Predrag Vujović, direktor agencije P.R.A. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari