Ikonografija vojne parade u Beogradu, zakazane za 16. oktobar, kojoj će prisustvovati ruski predsednik Vladimir Putin, biće određena simbolima koji su karakteristični za borbu protiv fašizma, dakle komunističkim i socijalističkim, bez obzira na zvaničnu srpsku politiku procesa rehabilitacije četničkog pokreta i izjednačavanja partizana i četnika.

Kako je za Danas rekao ministar odbrane Bratislav Gašić, zastave i drugi simboli koji će preovlađivati tokom vojne parade biće oni koji se odnose i pripadaju oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, a među njima nema mesta za četnička obeležja i „te priče“.

Imajući u vidu da se kao najveća čast vojne parade ističe prisustvo predsednika Rusije Vladimira Putina, odnosno način na koji Rusija pristupa obeležavanju godišnjica borbe i pobede nad fašizmom, postavlja se pitanje kako će Srbija, uprkos zakonski utvrđenoj zvaničnoj politici izjednačavanja četnika i partizana, kao i rehabilitacija četničkog pokreta, pristupiti toj manifestaciji. Skupština Srbije je u protekloj deceniji usvojila dva zakona koji čine rehabilitaciju zvaničnom politikom – Zakon o izjednačavanju prava partizana i četnika i Zakon o rehabilitaciji.

„Četnici nisu učestvovali u oslobađanju Beograda u Drugom svetskom ratu i zato neće biti nikakvih četničkih obeležja i simbola tokom niza svečanosti obeležavanja 70 godina od tog događaja“, ističe Gašić za naš list.

On napominje da je sastavljen radni tim, odnosno organizacioni odbor vojne parade i da će se on pobrinuti da ikonografija te svečanosti asocira na sto godina od početka Velikog rata i 70 godina od oslobođenja Beograda.

„Time će se baviti stručnjaci, oni će biti deo organizacionog odbora. Tome pristupamo jako ozbiljno i bez ikakvih improvizacija“, naglašava ministar odbrane.

Činjenica je, međutim, da se već više od dvadeset godina u Srbiji sprovodi moralna i politička rehabilitacija četničkog pokreta, a završni čin tog procesa treba uskoro da se dogodi sudskom rehabilitacijom vođe tog pokreta Draže Mihailovića, koji je zbog saradnje sa okupatorom tokom Drugog svetskog rata osuđen na smrt i streljan jula 1946. godine.

Taj proces podržavali su jasno mnogi predstavnici aktuelne vlasti, uključujući i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je tokom rata devedesetih godina čak dobio orden četničkog vojvode. Podsetimo, aktivan zastupnik rehabilitacije Draže Mihailovića, koji ima ulogu punomoćnika u sudskom procesu čije se okončanje pred Višim sudom u Beogradu uskoro očekuje, jeste savetnik predsednika Republike Oliver Antić, koji se pohvalio da će njegova završna reč trajati minimum dva sata.

U ikonografiji ruskih vojnih parada povodom obeležavanja borbe i pobede nad fašizmom preovlađuju srp i čekić. To su komunistički simboli koji predstavljaju industrijski proletarijat i seljake, koji zajedno čine jedinstvo industrijskih i poljoprivrednih radnika.

Milovan Drecun, član organizacionog tima za pripremu vojne parade, najavio je da će ova manifestacija održati u Novom Beogradu, dok je Gašić ranije rekao da će to biti najverovatnije ispred Palate Srbije. Drecun je govorio i o centralnoj proslavi dana oslobođenja u Areni.

„Mnogo jača od bilo koje vojne parade koje su održavane u poslednje vreme i događaj u Areni, gde ćemo na jedan drugačiji način godišnjicu oslobođenja Beograda više da približimo mladoj generaciji, koja evidentno ne zna mnogo o tome, u stvari – ne zna težinu tih strahota koje su preživeli Beograđani pod fašizmom, u okupaciji tokom Drugog svetskog rata. Gospodin Dragan Bjelogrlić je zadužen za taj vizuelni deo, da osmisli sve, i mislim da će to biti veoma interesantno videti“, istakao je Drecun.

Svi rodovi vojske

Kako je ranije najavio ministar odbrane, „svi rodovi Vojske Srbije biće prikazani tog dana. „Želimo da pokažemo šta je to Vojska Srbije protekle dve i po godine učinila na modernizaciji i obuci. Šta je to što predstavlja serijsku proizvodnju, šta to plasiramo na treće tržište“, naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari