U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista odgovor na pismo kosovske predsednice Atifete Jahjaga upućeno visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton u vezi s produženjem mandata Euleksa i osnivanja specijalnog suda za zločine OVK još nije stigao iz Brisela, rečeno je Danasu u Predsedništvu Kosova. Time su šanse da kosovski parlament raspravlja o ovim temama na današnjoj plenarnoj sednici svedene na minimum.


Na sajtu Skupštine Kosova objavljeno je da će se danas najpre završiti plenarno zasedanje započeto 3. aprila, da bi se potom na novoj sednici raspravljalo o „deklaracijama izvan dnevnog reda“ i razmatrali zakoni o skupštinskom komesaru u Kosovskim bezbednosnim snagama i KPS, poljoprivrednom popisu i revizorskim službama. Usvajanje deklaracija o mandatu Euleksa i sudu za OVK moglo bi da se odloži za 24. april, pa bi se time odložili i najavljeno raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih izbora na KiM.

Odgovor Brisela, za koji se tvrdi da je poznat – mandat Euleksa produžava se za još dve godine i osniva se tribunal za zločine OVK – očekivao se pre dva dana. U Predsedništvu Kosova ne žele da spekulišu kada bi pismo iz Brisela moglo da stigne. Izvori Danasa nezvanično tvrde da se skupštinska rasprava o Euleksu i sudu za OVK odlaže za iduću nedelju.

Prištinom kruže spekulacije iz diplomatskih krugova da zapravo SAD žele da odlože vanredne izbore, koje i vladajuća DPK i opozicioni DSK traže za najkasnije početkom juna. Lider DPK kosovski premijer Hašim Tači zalaže se da se izbori održe 25. maja, dok mediji pominju 1. ili 8. jun kao datum vanrednog glasanja. U političkim krugovima u Prištini spekuliše se i da je postignut dogovor u vezi sa izbornim zakonom koji bi trebalo da umiri srpske poslanike, koji su zbog zakonskog predloga da se ukinu rezervisana mesta napustili Skupštinu Kosova. Izvori Danasa očekuju da se glasa po starom izbornom zakonu.

„Nije na meni da kažem kada će biti održani izbori. Za mene je prioritet nad prioritetima odluka o osnivanju specijalnog suda i mandat Euleksa, a posle toga, kada god se lideri dogovore o održavanju izbora, mi ćemo ih podržati“, izjavila je Trejsi En Džejkobson, ambasadorka SAD u Prištini. Prema njenim rečima, predstoji veliki posao da bi se stiglo do parlamentarnih izbora na Kosovu. Ona tvrdi da specijalni sud nije protiv OVK i da „kao ambasadorka SAD, koja je jedna od prijateljskih zemalja Kosova, smatra da je ovo najbolji korak“.

Kolektivno ćutanje i razlozi za strah

Prema pisanju prištinskog dnevnika Koha ditore, razlog za osnivanje specijalnog suda je „kolektivno ćutanje o ratnim zločinima“. List prenosi izjavu kosovske ministarke za evrointegracije Vljore Čitaku da „nema razloga za strah od ovog suda, jer je borba kosovskih Albanaca bila pravedna“. Potpredsednik Vlade Kosova Hajredin Kuči tvrdi da će se specijalna istražiteljska jedinica baviti samo tvrdnjama iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari