Predstavnici Beograda i Prištine sastaće se danas pre podne u Briselu u okviru nove, devete runde dijaloga u kojoj će posredovati visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, odlučeno je u toku jučerašnjeg dana.

Istovremeno, evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je u Strazburu da Evropska komisija nije usvojila izveštaje o Srbiji i Kosovu, jer se čeka ishod dijaloga. Iako je usvajanje bilo mesecima najavljivano za juče, File je istakao da se o izveštajima zasad „samo razgovaralo“.

File je na konferenciji za novinare pozvao lidere Srbije i Kosova da „iskoriste ovu istorijsku priliku koja je pred njima, jer je to u interesu njihovih građana, u interesu i Srbije i Kosova, Zapadnog Balkana i čitave EU“.

Diplomatski izvori Danasa očekuju da će dve strane danas postići napredak u pregovorima, zbog čega je produžen rok za objavljivanje izveštaja EK.

DEVETA RUNDA

Ketrin Ešton je juče u saopštenju za javnost potvrdila da je pozvala premijere Ivicu Dačića i Hašima Tačija da danas dođu na sastanak u Brisel. „Pozvala sam ih da dođu u konstruktivnom duhu, spremni da razmotre različite opcije i postignu kompromis prihvatljiv za obe strane“, navodi se u saopštenju.

Premijer Dačić je potom za beogradske medije izjavio da je vlast Srbije obavestila Brisel o tome šta je „dovoljan razlog i uslov“ da prihvati sporazum s Prištinom. „Proteklih dana definisano je nekoliko pitanja za koja Beograd smatra da je neophodno da budu sadržana u dogovoru da bi srpska strana mogla da prihvati taj dokument“, istakao je premijer.

Prema njegovim rečima, od vitalnog značaja je da se reši pitanje policije, pravosuđa i da na teritoriji severa nema prisustva neke buduće kosovske vojske. Kako je istakao, sinoć je po njegovom povratku iz Litvanije trebalo da bude utvrđeno ko će činiti delegaciju koja će ići u Brisel, ali je dodao da će ona ovog puta biti „u užem formatu“.

Dačić je naglasio da Srbija želi da postigne napredak u odnosima s Prištinom zato što je to pre svega u njenom interesu. On je dodao da ukoliko bude dobre volje sa druge strane, „može se očekivati napredak u dijalogu“, ali i da ne smatra da je danas još jedan dan de.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za Danas da je juče stigao poziv iz Brisela, ali da u njemu nije bilo preciziranja. Prema njegovim rečima, nije jasno da li je Priština izrazila spremnost na kompromis, ali poziv iz Brisela može da znači „nagoveštaj nekog pomaka“. „Ja ne vidim spremnost Prištine za kompromis“, objasnio je Drecun. On dodaje da se prethodnih dana državni vrh nije sastajao kako bi precizirao minimum nadležnosti zajednice srpskih opština, jer je to definisano još ranije i od toga Srbija nije odustala.

TAČI ODLETEO

U vreme dok još nije bilo poznato ko će iz Srbije učestvovati u pregovorima, delegacija Kosova, koju predvodi premijer Hašim Tači, juče oko 15 časova je otputovala za Brisel. Koordinator političkog dijaloga Bljerim Šalja i savetnik premijera Bekim Čolaku su u izjavi medijima rekli da sporazum još nije postignut i da će se o njemu danas pregovarati.

Prvu zvaničnu potvrdu današnjeg dijaloga, inače, objavila je juče na Tviteru kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku. „Nadajmo se da ova prilika neće biti propuštena. Potrebni su nam normalizacija i reforme“, navela je Čitaku. Na ovoj društvenoj mreži oglasila se juče i ambasadorka SAD u Prištini Trejsi Džejkobson, koja je poželela Dačiću i Tačiju „hrabrost i mudrost“ u Briselu.

IŠČEKIVANJE

Politički analitičar Dušan Janjić navodi za Danas da očekuje da danas bude postignut dogovor Beograda i Priština po nekim pitanjima, ali „ne do kraja“, te da će se dijalog potom nastaviti tek u oktobru u nekom drugom formatu. Prema njegovim rečima, može se očekivati dogovor o oficirima za vezu, kao i ono što je već potvrdilo Ministarstvo odbrane Kosova da kosovske snage bezbednosti neće delovati na teritorijama srpskih opština.

„Očekujem dogovor kojim će se pod severom podrazumevati četiri srpske opštine, ali ne i Južna Mitrovica. Može se očekivati i saglasnost o apelacionom sudstvu i o izboru šefa distrikta policije na severu na predlog opština“, navodi Janjić. Prema njegovim rečima, zauzvrat će biti preformulisani principi koje je predložila Ketrin Ešton.

S druge strane, profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić kaže za Danas da ne očekuje „čudo“ od današnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine, jer je ono što je bio problem u prethodnih osam rundi „teško prevazići“.

TERET NA SRBIJI

Henri Bone, direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji, kaže za Danas da je EU nastavila da ohrabruje nastavak dijaloga „kako bi se našlo rešenje za sever Kosovo i dalje sprovođenje prethodnih sporazuma“.

„Ukoliko napredak u dijalogu bude ubrzo ostvaren, ta činjenica će svakako biti uvrštena u zaključke EK. Mislim da je veoma važno što je EU sama jasno pokazala volju i odlučnost da se nastavi proces normalizacije odnosa, i to ne samo kada je reč o postizanju kompromisa o severu Kosova, već i sve dok dve strane ne budu pričale jedna sa drugom i postignu kompromise o različitim pitanjima bez posrednika“, navodi sagovornik Danasa.

Prema Boneovim rečima, „EU je od obe strane zatražila da pokažu spremnost na kompromis, ali budući da je Srbija otišla mnogo dalje na putu ka članstvu, kao i da je očigledno da je ona odbacila poslednje rešenje, veća su očekivanja od Beograda“.

Henri Bone takođe podseća da Srbija uporedo s rešavanjem kosovskog pitanja treba da nastavi sprovođenje unutrašnjih reformi koje se odnose na uspostavljanje vladavine zakona, borbu protiv korupcije i druga pitanja.

OHRABRENJE

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je juče, uoči rasprave u EP o Srbiji, da njegov izveštaj, koji treba da bude usvojen u vidu rezolucije na plenarnoj sednici, predstavlja „snažnu poruku ohrabrenja Srbiji“. „Izveštajem pozivamo Savet EU da odredi datum za početak pregovora sa Srbijom što pre“, rekao je Kacin povodom današnje rasprave. Kacin je naglasio da uprkos tome što osma runda političkog dijaloga Beograda i Prištine nije u potpunosti urodila plodom, smatra da ima prostora i vremena za kompromis o nadležnostima zajednice srpskih opština. „Taj dogovor bi predstavljao odlučujući korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine što je u najboljem interesu svih građana i ekonomskog razvoja Srbije i Kosova, pa i šireg regiona i EU’, rekao je on.

Tim Džuda: Poslednja šansa

Novinar britanskog nedeljnika Ekonomist Tim Džuda, koji je još juče tokom dana objavio na Tviteru da su premijeri Srbije i Kosova trebalo sinoć da stignu u Brisel uoči današnjeg sastanka, ističe za Danas da misli da je ova runda razgovora „poslednja šansa“. „Ukoliko bude postignut sporazum to bi bilo izvrsno, mislim da je to jedino rešenje. U suprotnom, i Srbija i Kosovo rizikuju da budu ostavljeni na periferiji periferije, odnosno to bi značilo još više godina stagnacije“, napominje Džuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari