Evropska unija neće formirati poseban istražni organ povodom navoda iz izveštaja Dika Martija, što su tražile pojedine organizacije, između ostalih Hjuman rajts voč, već će za kompletnu istragu biti zadužen Euleks, s tim da narednih dana treba da se utvrdi koje će telo biti „politički garant“ da će Misija EU taj posao adekvatno obaviti, saznaje Danas.


Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević sastao se juče sa Izabel Arnal, glavnom tužiteljkom Euleksa, kako bi preuzeli zajedničke korake u vezi s dan ranije usvojenom Rezolucijom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji. Razgovorima su prisustvovali, pored saradnika tužioca Vukčevića, i specijalni tužilac za organizovani kriminala Miljko Radisavljević, kao i saradnici Arnalove.

Poseban problem u vezi sa ovim slučajem je zaštita svedoka, navode izvori Danasa, odnosno definisanje ko će i na koji način da štiti svedoke. O tom problemu na sednici PSSE 25. januara u Strazburu govorio je i izvestilac Marti. On je više puta istakao da neće ustupiti nikakve osetljive informacije iz svog izveštaja, kao što su identitet svedoka i njihove izjave, sve dok ne postoje „apsolutne garancije“ da će se informacije strogo čuvati. Kao jedan od problema navedeno je i izmeštanje svedoka van Kosova i Albanije u druge zemlje i nedostatak sporazuma o zaštiti svedoka sa drugim državama.

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte nedavno je izrazila sumnju da Euleks raspolaže neophodnim sredstvima i političkom podrškom da bi mogao da vodi ovaj slučaj, navodeći iskustva Tribunala sa zastrašivanjem svedoka na Kosovu. „Bojim se da Euleks neće moći da sprovede ovu istragu, jer možete samo da zamislite sa kakvim će se preprekama suočiti osoblje koje se nalazi na Kosovu“, istakla je Del Ponteova, a slične argumente izneo je i Hjuman rajts voč.

Maja Kocjančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, kaže za Danas da je Euleks potpuno merodavan da obavi istragu na osnovu izveštaja Dika Martija. „Smatramo da nema potrebe za formiranjem nekog drugog sudskog ili istražnog organa koji bi pored Euleksa obavljao taj posao“, ističe Kocjančićeva. Portparolka Eštonove naglašava i da Marti još nije dostavio nikakve dokaze na osnovu kojih bi bila započeta istraga. Ona ističe da u Euleksu radi 20 međunarodnih tužilaca i 40 sudija, na osnovu čega tvrdi da ta misija ima kapacitet da okonča slučaj.

„Euleks je poslao dva pisma Diku Martiju pozivajući ga da dostavi dokaze. Za sada, on to nije učinio. Nadamo se da ćemo dobiti dokaze što je pre moguće. Kada se to desi, moći ćemo da razmatramo da li ćemo ili ne pokrenuti zvaničnu istragu. Euleks navode iz Martijevog izveštaja shvata veoma ozbiljno“, navodi za Danas Irina Gudeljević, portparolka Misije EU na Kosovu.

Ona tvrdi da bi „javnost trebalo da ima puno poverenje“ u Euleksov program zaštite svedoka. „Dosadašnje iskustvo je pokazalo da smo sposobni da se bavimo slučajevima visokog profila, koji uključuju zaštićene svedoke. U zavisnosti od obima i složenosti slučaja, ova jedinica može da bude proširena. Ali to ćemo moći da znamo samo ukoliko nam Marti dostavi svoje dokaze“, naglašava Gudeljević.

Predsednik Srbije Boris Tadić obratio se juče u Strazburu poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i tom prilikom pozdravio usvajanje Rezolucije o trgovini organima na Kosovu i zatražio hitnu, potpunu i nezavisnu istragu o zločinima. Tadić je istakao da je za Srbiju pomirenje strateški i moralni imperativ i pozvao zemlje regiona na zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala.

Predsednik je naglasio da je Beograd spreman za dijalog s Prištinom i da je o tome obavešten kabinet visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

„Već mesecima čekamo da taj dijalog počne. Naoružani smo strpljenjem, jer smo rešeni da pristupimo dijalogu i rešavanju srpskih i albanskih odnosa u regionu. Delegacija Srbije čeka kada će biti formirana delegacija Prištine i dijalog će početi tog trenutka“, naglasio je Tadić, koji je juče u Strazburu razgovarao i s generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom.

Generalni sekretar SE je posle susreta s Tadićem izjavio novinarima da da snažno podržava pokretanje istrage o zločinima koji se pominju u Martijevom izveštaju. „Te tvrdnje moraju biti istražene, ne smeju biti ostavljene po strani, jer bi ugrozile sve što je dosad učinjeno“, poručio je Jagland

Zaštita svedoka ključno pitanje

Nataša Vučković, članica delegacije Srbije u PSSE

Strazbur, Beograd – Srbija će, nakon usvajanja Rezolucije na osnovu Martijevog izveštaja u PSSE, insistirati na postavljanju jasnih i efikasnih mehanizama za zaštitu svedoka, jer je to ključno pitanje za sprovođenje istrage – ističe za Danas Nataša Vučković (DS), članica delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Očekujete li da će istina o stradanju Srba na Kosovu i Albaniji zaista biti utvrđena?

Da li će Euleks sada biti spreman da istraži zločine, s obzirom da do sada to nije učinio?

– Očekujem da će se pokretanju i vođenju istrage sada posvetiti velika pažnja na nivou međunarodne zajednice. Pitanje trgovine ljudskim organima je ugledalo svetlo dana, teško je moguće da se ponovo zataška. Očekujem i nadam se, prevashodno zbog žrtava i njihovih porodica, da će istina biti utvrđena i počinioci kažnjeni. Pravda možda jeste spora, ali naš je zadatak, kao političara i boraca za ljudska prava, da je ubrzamo. Zaštita svedoka je ključno pitanje.

Zvaničnici Kosova izjasnili su se da će sarađivati u istrazi. Da li im verujete?

– Kakva god da im je namera, sada su obavezani Rezolucijom PSSE da sarađuju u istrazi. Moraju da sarađuju sa Euleksom, odnosno s bilo kojim drugim međunarodnim istražnim organom čiji će mandat biti da sprovede istragu. I to bez ikakve rezerve u odnosu na poreklo žrtava ili osumnjičenih.

Kako će Srbija sarađivati u istrazi?

– Srbija ima ogroman interes i brigu da istraga bude što potpunija. Verujem da ćemo najtešnje sarađivati u istrazi, pre svega na nivou razmene informacija i dokaza.

Može li Rezolucija uticati na tok pregovora Beograda i Prištine?

– Mislim da su i predsednik Republike i predstavnici Vlade više puta jasno naglasili našu opredeljenost da kroz dijalog s Prištinom rešavamo probleme koji postoje. To je u interesu naših građana na KiM, pa samim tim i u interesu Srbije. Mi smo za taj dijalog spremni. Rezolucija ne može neposredno uticati na početak dijaloga, ali ona jeste doprinela promeni atmosfere u kojoj će on odvijati. 

 Mislite li da će Rezolucija i istraga koja će uslediti uticati na menjanje ne tako ružičaste slike o Srbiji na Zapadu?

– Sliku o Srbiji menjamo pre svega na osnovu toga kako menjamo naše društvo, kako sprovodimo reforme, kako razvijamo saradnju i stabilnost u regionu. Međutim, sigurno je da će Rezolucija PSSE doprineti da se prošlost, odnosno događaji iz devedesetih, ne gledaju više kao crno-bela slika o pojedinim narodima, društvima i državama. To, ipak, ne znači da treba da relativizujemo na bilo koji način našu spremnost da se kritički odnosimo prema zločinima koje su neki činili u naše ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari