– Početkom sledeće sedmice ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički trebalo bi da saopšti tačan broj zaposlenih u javnom sektoru, kao i koliko će njih do kraja ove godine biti otpušteno, saznaje Danas u Vladi Srbije. Prema aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, Srbija u javnom sektoru ove godine treba da smanji broj zaposlenih za pet odsto – penzionisanjem i otpuštanjima, a koliko taj procenat podrazumeva ljudi biće poznato od ponedeljka, dok se prva otpuštanja očekuju već od 1. jula.

Ukupan i precizan broj zaposlenih u javnom sektoru u Srbiji i dalje ne postoji, a prema poslednjim okvirnim podacima, zaposleno je oko pola miliona ljudi, što bi trebalo smanjiti za 7.000 do 15.000. Tako je, barem, izjavila ministarka Kori Udovički pre dva meseca.

Na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave objavljen je Nacrt zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru koji će do juna biti na javnoj raspravi. Odredbe ovog zakona neće se primenjivati na javna preduzeća i javne medijske servise.

Kako se navodi u Nacrtu zakona, maksimalan broj zaposlenih u sistemu državnih organa, sistemu lokalne samouprave i sistemu javnih službi biće određen aktom Vlade Srbije, koji će utvrditi i maksimalan broj zaposlenih za svaki organ, organizaciju, službu i drugi organizacioni oblik u javnom sektoru, osim u lokalnim samoupravama. Prethodno kvote za broj zaposlenih biće utvrđene na predlog ministra državne uprave, broj profesionalnih vojnika na predlog ministra odbrane, a za MUP resornog ministra. Broj zaposlenih u diplomatsko-konzularnim predstavništvima predlagaće šef diplomatije, a u sudovima, javnim tužilaštvima i državnom pravobranilaštvu ministar pravde.

aksimalan broj zaposlenih u sistemu lokalne samouprave odrediće se primenom propisanih kriterijuma i merila. Tako će one sa do 50.000 stanovnika moći da imaju 9,50 zaposlenih na 1.000 stanovnika, od 50.000 do 100.000 – 11 zaposlenih na 1.000 stanovnika, a samouprave koje imaju do 150.000 stanovnika – 13 zaposlenih na 1.000. Nacrt zakona za veće gradove predviđa posebne kvote, pa će tako Kragujevac moći da ima 15 zaposlenih na 1.000 stanovnika, Niš 16,5, Novi Sad 18, a Beograd 18,5.

„Ukupan broj zaposlenih na određeno vreme zbog privremeno povećanog obima posla, lica angažovanih po ugovoru o delu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, zaključenih preko omladinske i studentske zadruge i lica angažovanih po drugim osnovama ne može biti veći od deset zaposlenih ili angažovanih lica, odnosno od deset odsto broja zaposlenih na neodređeno vreme kod organizacionog oblika“, navodi se u Nacrtu zakona o maksimalnom broju zaposlenih.

Inače, od decembra 2013. u Srbiji je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do 2016. godine, a Komisija za davanje saglasnosti za nova zapošljavanja Vlade Srbije za sada ne objavljuje broj odobrenja koja je do sada dala. Podsetimo, na zahtev novinara Danasa da se dostave ti podaci po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, nismo dobili odgovor od Vlade mesecima, zbog čega je pokrenut upravni postupak pred Upravnim sudom.

eđutim, na osnovu broja odobrenja koja su pojedinačno dobila ministarstva od te komisije, list Danas je prebrojao da je u javnom sektoru samo prošle godine uprkos zabrani zaposleno najmanje 13.500 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari