Tokom narednih dana zvaničnici Srbije imaće pojačane diplomatske aktivnosti. Delegaciju Srbije na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, zakazanu za petak, 29. avgust, predvodiće šef diplomatije Ivica Dačić, najavljuje se u štampi. Dačić će u Njujork otputovati iz Berlina, gde će takođe učestvovati u radu Konferencije o Zapadnom Balkanu, čiji je domaćin nemačka kancelarka Angela Merkel.


Sa Dačićem na Ist River putuje i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, a najavljuje se da će srpski zvaničnici zatražiti podršku za konačno formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom.

Na sednici SB biće predstavljen redovni tromesečni izveštaj Ban Ki Muna o kosovskoj situaciji.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće u petak u Mostaru, gde će učestvovati na ceremoniji potpisivanja Deklaracije o nestalim licima. Ceremoniju organizuje Međunarodna komisija za nestala lica, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.

Nacrt teksta deklaracije o ulozi države u rešavanju pitanja nestalih lica usled oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava predložila je Međunarodna komisija za nestala lica još 2011. godine sa ciljem da se obeleži 15 godina od njenog osnivanja usvajanjem političke deklaracije koju bi potpisali predsednici Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore. Time bi bili potvrđeni dosadašnji napori četiri države na rešavanju problema nestalih lica, potvrdila posvećenost rešavanju pitanja nestalih i poštovanju ljudskih prava i pozvale ostale države u svetu da pristupe deklaraciji. Od 2011. nije bilo pomaka u pogledu potpisivanja deklaracije niti izmena u tekstu, tako da je Međunarodna komisija za nestala lica ponovo pokrenula ovu inicijativu u novembru 2013, sa predlogom da predsednici četiri države potpišu deklaraciju. Prema dostupnim informacijama, nestalih lica ima oko 11.000. Konferencija u Mostaru održava se povodom Međunarodnog dana nestalih 30. avgusta i to će, kako je najavljeno, biti prilika za bilateralne sastanke četvorice lidera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari