Pozivu naprednjaka na „rušenje“ Gorana Ješića i stvaranje nove vladajuće većine u Inđiji juče su se odazvala sva četiri odbornika Srpske radikalne stranke u lokalnom parlamentu, saopštila je Srpska napredna stranka. Predsednik opštine Inđija ističe za Danas: „Jaka volja ali potencijal mali“.


„Ovo je prvi put u Srbiji da su, nakon raskola 2008. godine, radikali i naprednjaci dogovorili saradnju na nekom nivou“, navodi se u saopštenju naprednjaka. Predsednik Opštinskog odbora SNS u Inđiji Dragan Lakić na jučerašnjoj konferenciji za novinare nije krio zadovoljstvo postignutim dogovorom, rekavši da su naprednjaci i radikali na majskim izborima bili politički protivnici, ali da ih je želja za promenom vlasti u Inđiji ujedinila u jedinstven front.

Na pitanje da li očekuje da će i neki odbornici sa Ješićeve liste glasati za promenu vlasti, Lakić je rekao da očekuje. On je još jednom pozvao rukovodstvo lokalnog SPS da raskine koalicioni dogovor sa DS i pridruži se, kako je naglasio, „novoj vladajućoj većini koja će u dogledno vreme biti uspostavljena u Inđiji“.

U ime radikala, kao šef odborničke grupe ove stranke u lokalnoj skupštini koja broji 37 odbornika od kojih su SRS pripala četiri, Milenko Vinčić je rekao da je ovo „logičan nastavak velike borbe koju radikali u Inđiji vode već nekoliko godina“. „Mnogo je problema u ovoj lokalnoj samoupravi za koju šira javnost uopšte ne zna – budžet se neracionalno troši, finansiranje opštine je dovedeno u pitanje, neka javna preduzeća su u veoma lošem stanju, a sva opštinska sela su na ivici propasti. Mi smo saglasni sa naprednjacima u predloženim rešenjima oko svih važnijih pitanja koja se odnose na život ljudi u ovom kraju i mi ćemo dati pun doprinos da ona što pre dođu na dnevni red“, istakao je Vinčić.

Vinčić za naš list dodaje da sada slede razgovori sa ostalim „sagovornicima“ i poručuje da „nešto u Inđiji treba menjati“. Prema njegovim rečima, trenutno stanje „ne pije vodu“, „a čak i fabrika vode ne radi“.

Da podsetimo, naprednjaci su uputili svim opozicionim partijama formalan poziv na razgovore oko premene vlasti. I dok oni tvrde da će, ukoliko SPS istupi iz vlasti, imati neophodnu većinu, gradonačelnik Inđije Goran Ješić kaže da taj scenario nije moguć. Ješić tvrdi da smena vlasti u Inđiji nije moguća. Kako kaže, „ne znam kako oni sabiraju, ali većina u Inđiji je stabilna“.

„Dok su se drugi u proteklih 60 dana od završetka izbora bavili politikom, mi smo dalje radili na privlačenju investitora, potpisali smo nekoliko predugovora s ozbiljnim kompanijama zapadne Evrope iz oblasti automobilske i građevinske industrije“, naglašava Ješić za Danas.

Lokalni parlament u Inđiji ima 37 odbornika, od čega je 17 sa liste Goran Ješić, SPS ima pet mandata, SNS šest, LSV dva, DSS tri, a SRS četiri. Ukoliko bi sadašnja republička vlast htela da stvori većinu u Inđiji po svom uzoru, morala bi na neki način da okupi sve odbornike, osim one sa Ješićeve liste, a ako se zna da su njemu dovoljna samo dva člana Lige za lokalnu prevlast, nije baš jasno kako bi sadašnja opozicija u ovoj opštini to uspela.

Lakić: Rasplet u narednom periodu

„Ključ je u rukama SPS i mi smatramo da će nam se oni pridružiti bez obzira što su u koaliciji sa Goranom Ješićem“, ističe za Danas predsednik Opštinskog odbora SNS u Inđiji Dragan Lakić. Kako kaže, nije siguran kada bi se mogao očekivati rasplet situacije, odnosno promena vlasti u Inđiji, s obzirom na to da su u toku godišnji odmori, ali dodaje da bi se to moglo dogoditi za mesečak dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari