Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin smatra da je moguće nadoknaditi neke gubitke Srbiji posle obustave izgradnje gasovoda Južni tok, kao i da će Rusija težiti tome da uzme u obzir interese naše zemlje. „Mislim da mogu da se nadoknade neki gubici i Rusija će težiti tome da uzme u obzir interese Srbije, što je rečeno u razgovorima rukovodstva dve zemlje“, rekao je Čepurin za okruglim stolom „Pravno-politički aspekti krize u Ukrajini“, preneli su mediji.

Govoreći o nadoknadi gubitaka, Čepurin je dodao da bi tu moglo da bude reči ne samo o energetskoj saradnji Srbije i Rusije već i o investicijama u drugim oblastima. Čepurin je rekao da „Rusija zna ko se toliko protivio izgradnji Južnog toka i ko je rušio sve mogućnosti za njegovu realizaciju“ i dodao da se i sada vidi ko se raduje zatvaranju Južnog toka.

„Van svake sumnje obustava Južnog toka je protiv interesa Rusije, Srbije, EU i nekih zemalja u regionu,“ naglasio je Čepurin. On je poručio i da Evropa mora da razmisli kako će da se snabdeva gasom, s obizrom da sporazum o gasnom tranzitu sa Ukrajinom ističe 31. decembra 2017. godine i „tada će traznit preko Ukrajine nestati“.

Aleksej Miler, predsednik UO Gasproma, u intervjuu za televizijski kanal Rusija 24 ispričao je da je u junu EK poslala zvanično pismo Bugarskoj sumnjajući da krši evropska pravila o javnim nabavkama. Cilj tog pisma je bio dvostruk, da se sankcioniše Bugarska zbog kršenja pravila, i da je kazni zbog toga što je nastavila sa projektom zajedno sa Rusijom.

– U stvarnosti, projekat je „na čekanju“ poslednjih šest meseci. Reći da je potez sada na Rusiji je zapravo samo prebacivanje odgovornosti na nekog drugog, naglasio je Miler.

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefćović i ministri energetike osam članica EU koje su uključene u projekat gasovoda Južni tok u Briselu razmenili su juče informacije o tome kako svaka od njih može uz pomoć Unije naći alternativno rešenje i prebroditi situaciju posle obustave projekta.

Premijer u Rimu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči današnje posete Rimu da posle odustajanja Rusije od projekta Južni tok Srbija mora da razmotri svoju politiku na polju energetike i da će sa italijanskim kolegom Mateom Rencijem razgovarati i o tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari