Pred najvećim izazovom naći će se humanitarni radnici na jugu Srbije ovog vikenda kada se očekuje da iz pravca Makedonije, najviše vozom, na lokalnu železničku stanicu u Preševu stigne blizu dve hiljade migranata iz zemalja Afrike i Azije.


– Ne znam šta možemo da uradimo, jer ovde je sve više ljudi. Za vikend će biti neophodan totalno pojačani nadzor u svim segmentima – od humanitarne do bezbednosne, kaže Sunčica S., koja živi u naselju uz prugu kod Preševa, koje je naseljeno preostalim srpskim stanovništvom.

Juče tokom prepodneva prihvatni centar u Preševu u pratnji ministra Aleksandra Vulina posetio je i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin. On je uručio pomoć Ruskog humanitarnog centra iz Niša kako bi se pojačali humanitarno socijalni kapaciteti u prihvatnom centru u Preševu.

– Srbija će od Rusije dobiti značajnu pomoć koja će omogućiti da se dnevno u centru zbrine oko 1.000 migranata. Pomoć je značajna, jer Ruska Federacija nije pogođena talasom migranata, ali saoseća sa nama, rekao je Vulin i dodao da „Srbija neće graditi nikakav veliki prihvatni centar za migrante“.

Ambasador Čepurin je rekao „da se Srbija zbog priliva migranata našla u teškoj situaciji, iako ništa nije tome doprinela i zato joj treba pomoći, a jedina dilema je da li će se priliv migranata povećavati i šta treba onda raditi“.

– Videli smo ovde da se Srbija našla u situaciji da ima mnogo troškova oko migranata i mi tu situaciju razumemo. Znamo i zašto se to desilo, to je princip ili istorija kontrolisanog haosa, ali se ispostavilo da je kontrolisani haos prešao u nekontrolisani – ocenio je Čepurin.

Prihvatnom centru u Preševu juče su dostavljeni agregati za električnu energiju, rezervoari za vodu, peći za grejanje i reflektori.

Venci za poginule policajce

Ministar Vulin i ambasador Čepurin položili su vence na Spomen-obeležje poginulim pripadnicima policije u etničkim sukobima sa pripadnicima OVPMB u predgrađu Bujanovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari