Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, u intervjuu za Danas povodom usvajanje rezolucije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, ističe da ne samo da je zadovoljan postignutim dogovorom Srbije i Evropske unije, već i da čestita državnom vrhu u Beogradu „na hrabrosti i viziji“.


Josipović navodi da je svestan da su i EU i Srbija „uložile maksimalan napor da se dostigne kompromisni tekst rezolucije“. „Kompromis je to što se, s jedne strane, uvodi Unija kao pomagač Srbiji u suočavanju s izazovom pronalaženja modela suživota Srbije i Kosova, a Srbiji se s druge strane otvara jasnija perspektiva pristupanja EU“, ocenjuje hrvatski predsednik. Govoreći o najavljenom dijalogu Beograda i Prištine, Ivo Josipović podseća da je EU „neprestani proces dijaloga i pregovora“. „Cilj tih pregovora i dijaloga ne može biti izvojevanje pobjede nad drugim uključenim stranama, nanošenje poraza. Tako i cilj najavljenog dijaloga Srbije s Kosovom mora biti obostrana pobjeda“, naglašava predsednik Republike Hrvatske u razgovoru za Danas.

Kako ocenjujete dogovor Srbije i EU, koji je rezultirao usvajanjem zajedničke rezolucije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN?

– Hrvatska je glasovala za rezoluciju Opće skupštine koju su zajednički sponzorirali Srbija i Europska unija. U potpunosti sam svjestan da su i EU i Srbija uložile maksimalan napor da se dostigne kompromisni tekst rezolucije. Rezolucija postavlja temelj za rješenje koje će biti na obostranu korist. Kompromis je to što, s jedne strane, uvodi Uniju kao pomagača Srbiji u suočavanju s izazovom pronalaženja modela suživota Srbije i Kosova, a Srbiji s druge strane otvara jasniju perspektivu pristupanja EU. Takav razvoj stvari oko jednog objektivno teškog problema za nas je kao susjede doista ohrabrujuć. Samo je europska Srbija dobar partner europskoj Hrvatskoj, i obrnuto. Svatko će se pametan i u Srbiji i u Hrvatskoj složiti da se europski model suživota nacija pokazao dosad najboljim modelom stvaranja i učvršćenja mira, stabilnosti, suradnje i ekonomskog prosperiteta u povijesti kontinenta. Nema, niti smije biti, ikakva bitnog razloga da Srbija i njezini susjedi, uključujući Kosovo, budu isključeni iz blagodati toga modela. Zato ne samo da sam zadovoljan s postignutim konsenzusom EU i Srbije, nego čestitam vašem vodstvu na hrabrosti i viziji.

U kontekstu mira i stabilnosti u regionu, kakva su vaša očekivanja od najavljenog dijaloga Beograda i Prištine, u kojem bi asistirala EU?

– Kao što smo rekli u našem priopćenju povodom usvajanja rezolucije, ova rezolucija postavlja temelje izvanredne prilike koju ni jedna zainteresirana strana jednostavno ne smije propustiti. Prilika je to da se svi uključeni konačno okrenu budućnosti. Kada sam spomenuo viziju, ona je jednostavna, i ona već postoji u EU, samo tamo treba tek dospjeti. Države i nacije koje su ih pokretale i sudjelovale u najkrvavijim tragedijama ljudske povijesti, danas žive bez granica, njihov je kapital izgubio etnicitet, a profit ga je zadržao. Hrvatsko pristupanje EU traje već deset godina, od toga samo izravni pregovori o članstvu traju pet godina. Taj je proces iznad svega proces usvajanja sustava vrijednosti, usvajanja političke kulture koja EU čini mogućom, a to je politička kultura kompromisa. Ta je kultura na našim prostorima podrazvijena; razvijenija je kultura zasnovana na principu „sve ili ništa“. Kako smo vidjeli u tragičnim devedesetima, takva je kultura smrtonosna. Europska unija je neprestani proces dijaloga i pregovora. Cilj tih pregovora i dijaloga ne može biti izvojevanje pobjede nad drugim uključenim stranama, nanošenje poraza. Tako i cilj dijaloga Srbije s Kosovom mora biti obostrana pobjeda. Upravo je taj duh dodana vrijednost europske involviranosti kao pomagača u tom dijalogu. Gospodarska je kriza velika, izazovi u suvremenom svijetu golemi su. Vrijeme je jedno od najdragocjenijih resursa, i onaj tko ga danas gubi na prošlost, baštinit će preskupa zakašnjenja u budućnosti. I zbog toga, ponavljam, ovo je izvanredna prilika Srbiji za iskorak u budućnost.

Da li bi Republika Hrvatska, odnosno vi lično, bili spremni da pružite neku vrstu dobrih usluga u vezi s najavljenim dijalogom?

– Svatko želi imati sretnog, bogatog i dobro organiziranog susjeda. Tada imamo dobro susjedstvo u kojemu je zadovoljstvo živjeti. Stoga sam ja osobno, kao i naša Vlada, uvijek na raspolaganju ako možemo pomoći prosperitetu našeg susjeda. Ako bi zainteresirane strane ocijenile da ja osobno ili naša Vlada možemo biti od pomoći i ako bi od nas to zatražili, veoma bih rado pružio dobre usluge. No, uvjeren sam da to neće biti potrebno. Oni koji su bili kadri doći do konsenzusa oko rezolucije Opće skupštine UN, bit će kadri voditi i dijalog o suradnji u istom duhu obostrane pobjede.

Kada je reč o bilateralnim odnosima Srbije i Hrvatske, koje konkretne poteze građani dve zemlje mogu da očekuju?

– Uvjeren sam da su Hrvatska i Srbija u fazi razvoja odnosa u kojima ćemo se brzo riješiti preostalih opterećenja prošlosti. Očekujem da ćemo uskoro zatvoriti pitanja nestalih, povratka izbjeglica i imovine, povratka umjetničke baštine i doći do kompromisnog rješenja razgraničenja na Dunavu i da ćemo nastaviti s politikom dobrosusjedske otvorenosti, uvijek imajući na umu viziju zajedničke budućnosti u Europskoj uniji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari