Demokratska stranka Srbije je uvek do sada delovala samo u skladu sa svojim Statutom i tako će biti i ubuduće. Ukoliko se utvrdi da su odbornici Skupštine grada Beograda napuštanjem odborničke grupe DSS prekršili Statut stranke, a mislim da jesu, biće sankcionisani brisanjem iz članstva, ističe za Danas Uroš Janković, novoizabrani predsednik Gradskog odbora DSS i zamenik predsednika opštine Čukarica. Prema njegovim rečima, šest odbornika koji su se juče pojavili na konferenciji za medije i najavili osnivanje odborničke grupe „Samostalni DSS“ time su pokazali da više ne pripadaju izvornom DSS.


Na pitanje Danasa koliko je DSS-u ostalo odbornika u gradskoj skupštini, Janković dodaje da se, prema onome što je video, na konferenciji pojavilo šest od devet odbornika i da je to sve što za sada može da kaže. On dodaje i da nema informacija da su neki od predstavnika DSS prešli u SNS kao što se tvrdi.

„U narednom periodu treba prvo videti koliko je stvarno učešće DSS u gradskoj vlasti, a ono je veoma malo jer SNS vrši vlast gotovo bez DSS. Stranka će sugerisati svojim odbornicima koji su ostali kako dalje da rade i bitno je da će se za razliku od ranije stavovi DSS čuti bez obzira na to da li će se uvažavati“, napominje Janković odgovarajući na pitanje da li će odbornici koji su ostali u DSS izaći iz gradske vlasti.

Izjavu članova nove odborničke grupe da ne žele da izađu iz DSS Janković ocenjuje kao „zamenu teza i igru reči“. „Oni kažu ja ću da radim ono što mi se radi, nisam otišao sam, nego si me ti izbacio. To je kao u školi – razredni neće sigurno da ćuti i pusti vas da pričate na času“, objašnjava sagovornik Danasa.

Janković nije želeo da komentariše da li grupa odbornika ima određene interese u tome što osniva novu grupu, jer se to, kako kaže, kosi sa njegovim načelima da priča nešto o nekome ko misli drugačije od njega. On se, dodaje, u politici zalaže za građansku desnicu, koja podrazumeva drugačiji pristup politici, uz pristojan vokabular i bez ukaljanog obraza. To će mu biti, navodi, i prioriteti u vođenju Gradskog odbora DSS.

Novi predsednik Beogradskog odbora smatra da je stanje u stranci i dalje stabilno uprkos odlasku nekih članova. „Od 1999. godine, od kada sam član, mnogi su ljudi dolazili i odlazili. To je normalno u političkim strankama. Da li će DSS i koliko oslabiti, to ćemo videti na samim izborima. Narod je taj koji će oceniti da li će njihov odlazak značiti slabljenje stranke ili naprotiv jačanje stranke. Moj životni je stav – koga nema bez njega se može i mora dalje. Sa ljudske strane, želim im svu sreću u daljem radu“, ocenjuje Janković.

Ne razgovaramo sa Pajtićem

Odgovarajući na navode da predsednica DSS Sanda Rašković Iviće pregovara sa liderom DS Bojanom Pajtićem o saradnji, Uroš Janković ističe da je to apsolutna laž. „Ne mogu da se bavim time rekla-kazala. Naš cilj je građanska desnica, a to nije u skladu sa tim“, napominje on.

 

Samostalni DSS sedam odbornika

Sedam odbornika DSS u Skupštini Beograda formirali su juče novu odborničku grupu – Samostalni DSS i poručili da ne napuštaju tu stranku, već ostaju verni DSS i njenim izvornim idejama i da ne prelaze u SNS, sa kojom su u vladajućoj većini u Beogradu. Dosadašnji v.d. šefa odborničke grupe DSS Dejan Čulić, koji će i ostati na toj funkciji, izjavio je da će oni u frakciji Samostalni DSS pokušati da utiču na buduće događaje u stranci i u Beogradu. Odbornik DSS Nebojša Bakarec je rekao da nijedan organ DSS nije doneo odluku o izlasku DSS iz vlasti u Beogradu.

Problem je što organi u DSS više ne funkcionišu, praktično nemaju kvorum, tako da je pitanje da li će bilo koji organ moći legalno da odluči o izlasku iz vlasti u Beogradu, kad to učini, mi ćemo vas obavestiti o našoj odluci, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari