U Evropskoj komisiji „nema saznanja niti obaveštenja da je većina zemalja EU za to da se ukine režim bez viza za Srbiju, iako je tačno da se traže hitne mere za sprečavanje zloupotrebe tog režima“, rekli su zvaničnici EK u Briselu.


Oni su time odgovorili na pitanje dopisnika agencije Beta da li mogu da potvrde saopštenje poslanice Evropskog parlamenta Tanje Fajon da većina ili možda i sve članice EU smatraju da zbog povećanja broja „lažnih azilanata“ treba staviti van snage viznu liberalizaciju za srpske državljane.

„Mi u EK nismo dobili nikakve poruke ili naznake da neke članice EU traže ponovno uvođenje viza za neku od zemalja Zapadnog Balkana, mada je jasno da su pojedine vlade veoma uznemirene činjenicom da broj zloupotreba ‘lažnih azilanata’ stalno raste“, kažu u Komisiji.

Izvori u Briselu su ukazali na to da je sadašnji postupak mogućeg ponovnog uvođenja viza veoma dug i složen, pa su neke članice EU, koje su najviše pogođene prilivom „lažnih azilanata“, i zahtevale da se ubrzanim postupkom u Evropskom parlamentu usvoji „zaštitna klauzula“. Kako navode, to bi bio mehanizam koji bi omogućio da se „u izuzetnim situacijama“ relativno brzo privremeno stavi van snage bezvizni režim za neku zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari