Svih sedam poslanika parlamenta – članova delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope poslušaće instrukciju Ministarstva spoljnih poslova i glasati za vraćanje prava glasa Rusiji u toj evropskoj instituciji. Kako je za Danas potvrdila Aleksandra Đurović, šefica srpske delegacije, ako tokom rasprave tekst rezolucije ne bude izmenjen amandmanima, članovi srpske delegacije glasaće jedinstveno.

Upitana o atmosferi i predviđanju ishoda glasanja, Đurovićeva je rekla da su poslanici Parlamentarne skupštine SE jako podeljeni.

„Teška je atmosfera. Nije moguće predvideti ishod glasanja jer su poslanici jako podeljeni. Takođe, postoji 68 amandmana na predlog rezolucije od čijeg usvajanja zavisi i konačan teksta“, napominje Danasova sagovornica.

Ona ističe da bi svi članovi srpske delegacije trebalo da glasaju za rezoluciju koja predlaže potvrdu akreditiva ruske delegacije i potvrdu prava glasa.

„Ako se nešto promeni usled amandmana, preispitaćemo stav“, zaključuje šefica srpske delegacije, inače poslanica Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije.

Podsetimo, PS SE je u aprilu 2013. usvojila rezoluciju kojoj se ruskoj delegaciji do kraja 2014. uskraćuje pravo glasa, zbog aneksije Krima, a poslanici iz Srbije tada su različito glasali – tri glasa „za“, tri „protiv“ i jedan uzdržan. Protiv su bile poslanice Demokratske stranke Nataša Vučković i Vesna Marjanović, kao i Vladimir Ilić, tadašnji poslanik URS.

Na početku redovnog zimskog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu ponovo su osporeni akreditivi članova ruske delegacije zbog Ukrajine, a u PS SE do završetka ovog izdanja Danasa glasanje još nije okončano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari