Nijedan opštinski odbor Srpske napredne stranke neće kandidovati Vladimira Cvijana za predsednika na izbornoj skupštini 25. januara, kaže za Danas jedan broj funkcionera SNS. Drugi navode da će Cvijan možda i uspeti da prikupi podršku jednog broja odbora, ali ne i petnaest, koliko je potrebno po Statutu stranke.

Sam Vladimir Cvijan najavio je juče u Skupštini Srbije da neće odustati od kandidature, „uprkos pritiscima koje poslednjih dana trpe on, njegova porodica i prijatelji“.

Potpredsednik SNS Bratislav Gašić izjavio je Danasu da je Cvijan obmanuo javnost tvrdeći da se kandidovao za predsednika na stranačkim izborima. On, kako navodi Gašić, prvo mora da sakupi podršku bar 15 opštinskih odbora stranke, pa tek onda može da govori o kandidaturi.

„Ono što je Cvijan objavio je ništa drugo nego samoreklamiranje ili nečija želja da se naudi stranci. Statut SNS je vrlo jasan i kaže da kandidat za predsednika može biti svaki član, ali pod uslovom da ga predloži najmanje 15 opštinskih odbora. Koliko znam, Cvijan nema podršku ni jednog jedinog odbora, nijednog pojedinca, odnosno člana Predsedništva SNS. Naprotiv, masovno nam stižu poruke da Cvijana treba isključiti iz stranke“, kaže Gašić za Danas.

Prema navodima našeg sagovornika, u sredu je održan sastanak opštinskih odbora naprednjaka Rasinskog okruga i svi su „masovno i jednoglasno“ podržali kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika, a da je „gotovo jednoglasno“ zatraženo da Vladimir Cvijan bude isključen iz stranke kako ne bi nanosio štetu ugledu SNS.

Miloš Vučević, funkcioner SNS i gradonačelnik Novog Sada, kaže za Danas da je ubeđen da će „baš svi“ opštinski odbori naprednjaka podržati Vučićevu kandidaturu za predsednika stranke. Gradski odbor SNS Novog Sada takođe traži da se stranka po skraćenom postupku „očisti od takvih članova kao što je Vladimir Cvijan“, uz napomenu da je otvorenost stranke da sasluša drugačije ideje i primi one koji su bili u drugim strankama proizvela situaciju da u SNS uđu „ljudi koji su ubačeni od strane tajkuna, koji su želeli uticaj u stranci“.

„Vladimira Cvijana nije podržao nijedan odbor u kandidaturi za lidera SNS, što pokazuje da za tako nešto nije dovoljna podrška Miroslava Miškovića, već da je neophodno da ga kandiduju članovi naše stranke“, objašnjava Zoran Babić, šef poslaničke grupe naprednjaka u Skupštini Srbije, i dodaje da Cvijana neće podržati „čak nijedan mesni odbor, i u tome treba tražiti razloge njegove nervoze“.

Cvijan je novinarima u parlamentu juče rekao da je Vučić proteklih dana iskoristio medije pod svojom kontrolom da napada „i njega i njegovu porodicu i sve ljude koje poznaje i simpatizere iz SNS, koji su nameravali da ga podrže“. „Pretio im je, podmićivao, a preko svojih medija objavljuje najgnusnije laži o meni i mojoj porodici. To pokazuje kakav je kad se poplaši i oseti ugroženim. Danas je takav prema meni, ako ga ne zaustavimo, ko zna šta će biti sa Srbijom“, zapitao je Cvijan, dodajući da ne želi da demantuje to što su mediji pisali, jer bi to značilo da se „spušta na nivo Vučića“.

Krupne reči

Cvijan je još novinarima rekao da je očekivao „kulturnu kampanju“, razmenu mišljenja i programa, ali da se njegov protivkandidat opredelio da se „zavuče u mišju rupu i da ga blati preko svojih medija i čauša“. Ovaj naprednjački „disident“ je uputio molbu Vučiću da mu ne napada porodicu i dodao da bi i on imao mnogo toga da kaže, ali da ne zna da li bi mediji to smeli da objave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari